263

ABC-ul ziaristului începător

sanda anamariaÎn 2006 m-am făcut ziarist de capitală de judeţ, din dorinţa de a pleca de acasă şi a fi pe picioarele mele, chiar dacă mama venea cu trenul din Valea Jiului la fiecare sfârşit de săptămână, cu morcovii raşi şi ceapa fin tocată în punguliţe, pentru a-mi face mie ciorbă, întrucât fie-sa habar nu avea să prăjească un ou.

Pe vremea aia, ilegal de tânără şi încrezătoare în puterea „câinelui de pază al democraţiei” (care azi e doar o javră leşinată de foame), mi se părea că l-am prins pe Dumnezeu de un picior şi că picură cu şiroaie mari de binecuvântări spre creştetul meu de provincială ce lucra la un cotidian judeţean.

În primele zile totul a fost fantastic. Mi-a făcut directorul (om puţin mai tânăr decât bunicu-meu) o primire frumoasă, m-a lăudat cât îs de frumoasă şi deşteaptă, ce carieră voi face, „cât de bine o să meargă dacă asculţi de mine, cu siguranţă vei ajunge departe”. I-am făcut lobby şi unei prietene, iar amândouă am început în forţă. Până s-a întors redactorul-şef din concediu (o ea), pe care nu avusesem onoarea de a o cunoaşte până atunci. După aia ne-a ieşit pe nas toată primirea frumoasă a şefului.

În fiecare dimineaţă, la ora 9:00, aveam şedinţe de redacţie. Cine era ăl mai înjurat şi porcăit? Of course, nou venitele, în special eu, căci i se părea cucoanei că „mă hlizesc cu şeful”.

– Ce subiecte ai?, întreba, uitându-se cât de urât putea în ochii mei, în timp ce-și pocnea fiecare falangă, de-mi trosneau nervii (nici acum nu suport să-şi pocnească degetele cineva lângă mine).

–  Aia, aia, aia, reușeam eu să îngaim.

– A!!! Proasto! Inculto! Astea-s subiecte?! Dobitoaco! Habar nu ai de nimic. P**a, c***t, astea nu-s subiecte! De nimic nu ești bună! Ar trebui să te arunci pe geam de cât de proastă ești! Zdreanțo! Mișcă-ți fundul și caută alte subiecte, astea nu sunt bune! Cred că șefu’ a fost prost când a angajat una ca tine.

– Dar, știi, uite de ce e bun subiectul ăsta…, încercam eu să explic.

– Mai faci și pe deșteapta cu mine? Ce, te crezi așa deșteaptă? Nu vezi că ești venită cu pluta din Valea Jiului?! Ești o proastă! PROAS-TĂ! Ai înțeles? Și nu te mai uita așa urât la mine, că te arunc pe geam, c***t cu ochi ce ești!

După ce se ștergea tacticos pe picioare cu mine, vizibil satisfăcută, trecea la prietena mea, pe care am considerat-o întotdeauna mult mai sensibilă decât mine. Ea, cu lacrimi în ochi, se abținea, curajoasă, reușind să nu se uite urât. Era doar șocată că asemenea oameni există și umblă liberi pe stradă; ba chiar sunt şi şefi. În acest timp, unii dintre colegi mustăceau, alţii ne compătimeau.

Nu aveam voie să ne întâlnim cu alţi colegi de breaslă; dacă auzea sau te vedea, individa din nou ţipa ca din gură de şarpe că uite unde i se duc ei subiectele de primă pagină. Dacă încercai să te împrieteneşti cu colegii din redacţie şi îndrăzneai să glumeşti şi să râzi, intra vijelios peste noi în birou:

– Mă, proştilor! Idioţilor! Râdeţi?! De ce dracu râdeţi? Vă dau afară dacă mai râdeţi! Şefu’, ziceţi-le că, dacă mai râd, îi dau afară!

Şeful săracul nu zicea nimic, că şi el era, aproape zilnic, victima unor scene, în care ea, cu o scrumieră în mână, îl ameninţa: „Şefu’, dacă nu terminaţi, vă dau în cap, şefu’!”, după care ieşea vijelioasă pe uşă şi el rămânea să termine ziarul.

Câteva săptămâni n-am reușit să dorm mai mult de două-trei ore pe noapte, pentru că încercam să-mi dau seama dacă eu chiar sunt „atât de proastă” și-mi notam zeci de subiecte posibile pentru a doua zi dimineață, când începea calvarul. Nu mai mâncam, slăbisem și aveam cearcăne până la jumătatea obrazului. Prietena mea era la fel de distrusă. Iar când se făcea ora la care trebuia să pornesc spre redacție, stomacul meu o lua razna. Ulcerul de azi atunci şi-a înfipt colţii în mine.

Însă când am observat că subiectele propuse de mine și respinse erau preluate de alții și acceptate de ea, mi-am dat seama că nu eu sunt problema, că nu eu sunt „atât de proastă” și că un asemenea comportament îi aparține unui om frustrat, profund nefericit și complexat, căruia îi place să-i calce pe cei mai slabi în picioare.

Ultima ședință de redacție la care am participat apoi a fost una în care, când doamna și-a început urletele, i-am răspuns cu aceeași monedă. Ea a sărit la bătaie. Am sărit și eu. După care am plecat. Dusă am fost. Mi-am predat legitimație, telefon și nu mi-a mai trebuit să fiu divă la acel ziar.

Prietena mea a demisionat în aceeași zi cu mine. Eram amândouă tinere, fără experiență, fără bani, epuizate de răutatea acelui om. Dar ziua aceea a fost una frumoasă: ne-am dus într-o crâșmă unde era 1,5 lei halba de bere, am băut două sau trei și, pentru prima dată, după multe luni, am râs. De noi, de viață, de întâmplările care tocmai trecuseră. Iar astăzi îndrăznim să râdem în hohote de prostia noastră și a altora.

Peste ani, destinul m-a adus din nou în aceeaşi redacţie. Condiţia a fost următoarea: „Eu vin, dar să nu mai urle ea la mine. Când m-a jignit prima dată, am plecat”.

A reuşit să se abţină trei ani. Apoi, într-o zi, probabil după ce-i spuseseră nişte colegi că şeful „se hlizea cu mine” (adică îmi spunea ceva de genul „înseamnă că te croşetează bine bărbatu-tu de eşti şi acum cu el. Şi eu aş putea să te croşetez la fel de bine, dacă ai vrea”, plus multe lucruri pe care încă nu sunt pregătită psihic să le aştern în scris), mi-a spus că sunt „o proastă”. Doar atât. Acela a fost momentul în care am demisionat. Făcusem o promisiune şi trebuia s-o ţin, nu?

Cu mintea de acum, am încercat s-o înţeleg. Ba chiar i-am luat apărarea în faţa colegilor de mai multe ori, spunându-le că tare mult trebuie să fi suferit în viaţa ei dacă se poartă aşa cu oamenii de lângă ea. Că poate are frustrări şi are nevoie de ajutor. Că nu ar trebui băgată în seamă. Însă când mi-a spus că se bucură din suflet de faptul că una dintre colege (ea era la rând la porcăit, fiind înjurată zilnic) putea chiar să moară, mi-am dat seama că, pe lumea asta, chiar există şi oameni răi, genetic. Nu poţi să te bucuri de răul unui alt om, doar pentru că nu-ţi place ţie faţa lui.

– Ai să vezi, proasta aia cu picioarele înainte va pleca din redacţie. Ţi-o garantez eu!, îmi spunea, într-o încercare a ei de a ne apropia, pentru că atunci era mai mare nevoie de mine acolo, că altfel n-ar fi avut oameni.

– Nu, nu poţi vorbi serios. X e fată faină, e muncitoare, nu cred că simţi aşa. Vorbeşti aşa că nu-ţi place ţie de ea, i-am răspuns.

– Ba nu! Eu chiar îmi doresc să moară. Din suflet! Înţelegi? Şi n-o să mă las până n-o să se întâmple asta!

Colega mea n-a plecat cu picioarele înainte din acea redacţie, în care atmsofera era una de nedescris, cea mai ciudată dintre toate locurile în care am lucrat. A plecat spre alte zări, mai bune, cu fruntea sus.

Norocul meu că am rezistat pshic în acei trei ani a fost că nu mergeam zilnic acolo, eu fiind la peste 100 de km distanţă.

De-a lungul a 10 ani de presă am avut nenumăraţi şefi. Dar niciunul, cu toate defectele lui, nu a mai fost aşa. Am întâlnit, în drumul meu, oameni minunați, extraordinari, care mi-au fost adevărați prieteni, care m-au ajutat când nu era cazul și m-au înțeles mai mult decât ar fi trebuit, poate, să mă înțeleagă. Oameni care m-au acceptat așa cum sunt, de la care am învățat presă cât n-apucă cineva într-o viață. Pe care, pe linie de ziaristică, știu că nu i-am dezamăgit niciodată. Ca om, da, știu, am făcut-o. Și-mi pare rău și acum, chiar dacă a trecut mult timp.

Oameni spre care îmi zboară întotdeauna gândul când mi se mai face dor de scris.

 

Anamaria SANDA

Comments

comments

cioaravopsita

263 Comments

 1. Cred ca respectiva doamna se comporta exact la fel si acum. Am avut ocazia de a lucra cu ea/pentru ea o perioada de timp si am vazut exact aceeasi atitudine si fata de alte colege. Nu stiu cum, dar eu am scapat de gura ei. Ce-i drept, eram probabil prea mica si neinsemnata sa-si bata capul cu mine. Totusi, atmosfera aceea tensionata a fost unul dintre principalele motive pentru care nu am vrut sa ma mai intorc vreodata in presa din judetul Hunedoara, dupa terminarea facultatii intr-un oras cu oameni mult mai deschisi. Nu stiu ce i s-a putut intampla pentru a deveni atat de rea. Dar se pare ca e asa dintotdeauna.

 2. Inceputul meu a fost identic cu al tau: am fost bine primita si incurajata. „Minunea”a tinut vreo luna, timp in care efectiv nu pricepeam de ce toti colegii din celelalte redactii ma intrebau „cum ma inteleg cu vrajitoarea?”. Am inteles in scurt timp. A inceput prin a-mi refuza subiectele. Eram pe eveniment (chestii legate de politie, pompieri) si ajunsesem in scurt timp spaima sefilor institutiilor cu pricina: in fiecare dimineata, intre orele 8.30-10.00, sunam fiecare sef de politie din fiecare oras/municipiu din judet. Daca aveam ghinionul sa nu se fi intamplat vreo crima/furaciune ma lua mama naibii la sedinta. Efectiv mintea ei ingusta nu pricepea ca sunt zile in care oamenii sunt buni, nu se talharesc, nu-si taie gatul. Apoi cand mi-am tras iubit, vrajitoarea a aflat. Si de „bucurie” a inceput sa imi spuna ca tipul e insurat cu o blonda, ca il vede zilnic cum isi duce copilul la gradinita si eu sunt o fraiera. Blonda era sora tipului, copilul era nepotul lui, dar EA n-a vrut sa priceapa si gata. Iadul de pamant a fost cand a aflat ca, paralel cu munca de la ziarul-minune, scriam si la un cotidian central, pe bani multi. Sau cand am incetat sa mai scriu la foc automat stirile bomba, pe care ea apoi cu copy-paste le trimitea la o agentie nationala de stiri sub propria semnatura. I-am zis atunci ca n-are decat sa-si faca documentarea si sa si le scrie singura daca vrea, pentru ca daca mai imi fura materialele o sa sun la agentie. N-a mai fost nevoie sa sun, ca s-au prins bucurestenii cu ce specimen au de-a face si au dat-o afara. Evident, eu am fost vinovata. Cand EA se enerva se intampla de multe ori sa isi dea demsia pe motiv de… persoana mea. „Sefu, alegeti: eu sau reporterul” – asta era textul. Seful ii spunea sa termine, o „alinta” cu apelativul „ciocanitoarea Woody” si asta era momentul-cheie in care ea disparea ca prin minune din redactie si se izola vreo doua saptamani, timp in care noi, sclavii de pe plantatie, simteam ca am ajuns in Rai. Din pacate vrajitoarea se intorcea de fiecare data. Odata am si testat-o: imi tot refuza subiecte. Am propus unul intr-o zi de miercuri, l-a refuzat. Duminica, zi in care nu prea se deranja sa vina la sedinta, am rugat o colega sa propuna sefului fix subiectul propus de mine si refuzat cu o ploaie de injuraturi. Surpriza!!! Subiectul era genial. Colegii mei m-au sustinut, i-au povestit sefului toata tarasenia si in dupa-amiaza aia a urmat un nou episod „ciocanitoarea Woody” si evident o noua demisie. Cand am plecat de acolo n-am plecat singura: am fost 4 care ne-am dat demisia in decurs de o saptamana. Stiu ca pare greu de crezut, ca deh, ramaseseram fara job, dar va jur ca impreuna cu ceilalti am organizat cel mai tare chef al demisionarilor ever! Am baut intr-o dupa-amiaza toata bautura pe care iubitul meu o avea in casa, si credeti-ma, nu era putina, ca omul nu consuma alcool, dar primea constant astfel de cadouri de arata casa noastra ca un bar in toata regula. Faptele vrajitoarei n-au ramas nepedepsite. Nici de mine, nici de Dumnezeu. Dumnezeu m-a ajutat sa am o cariera stralucita si sa trec peste traumele pe care aceasta femeie mi le-a provocat. Ba, mai mult, pot spune ca datorita ei am niste nervi de fier. Cat despre mine, eu am ajutat-o pe colega de care povestea Ana ca vrajitoarea isi dorea sa moara sa ajunga la un ziar central. Si am avut grija ca si vrajitoarea si seful de sub pantoful ei cu toc sa afle faptul ca eu le-am sutit cel mai muncitor om din redactie. Inteleg ca le-am mancat oleaca nervii cu povestea asta. Si ma bucur, pentru ca o merita din plin. pentru fiecare om bun si muncitor de care acesti oameni si-au batut joc, le doresc ca macar un minut sa simta ceea ce fostii lor angajati au simtit.

 3. Excelent text! Ce nu înțeleg eu este de ce nu se ocupă nimeni să-i organizeze un flagrant individei vrăjitoare în condițiile în care toată lumea știe că este o șantajistă ordinară. Mai mult chiar mă miră cum oameni importanți, de la Prefect, șeful poliției județene, directori, vicepreședintele Consiliului Județean etc se afișează cu ea și îi ascultă sfaturile ca pe sfânta scriptură.

 4. Şi totuşi de ce nu-i daţi numele „vrăjitoarei”? Nu i-aţi face publicitate! Aţi face-o de râs! Sau poate da… aţi face-o cunoscută!

 5. Este evident, după toate indiciile astea că e vorba despre Sorina Popa

 6. Din pacate asta e scris doar pentru „coneseuri” din judetul Hunedoara. Cine nu-i cunoaste oare, acolo In judetul ala vitregit pe cei doi eterni amanti ai presei Hunedorene ? Sorlina si Lepi, cei doi deontologi. Patriarhul presei hunedorene si preuteasa lui.

 7. 🙂 Mda, perioada aia în care ea își dorea ca eu să plec cu picioarele înainte din redacție a fost una într-adevăr grea… Dar nu din cauza ei și a răutăților pe care le zicea sau le făcea, ci din cauza adevăratelor probleme pe care le aveam în momentele alea. Eu eram prea ocupată cu fentarea morții, n-aveam timp să o mai bag și pe ea în seamă. Dar îmi amintesc că a venit la mine la spital de două ori – prima dată cu flori și vorbe bune, de încurajare, iar a doua oară – după vreo două, trei zile – cu nervi, cerându-mi să-i predau telefonul de serviciu, ca să-mi dea impresia că mă dă afară pentru că lipsesc prea mult de la job. Numai de job nu mai puteam eu atunci, când toți medicii îmi spuneau că ar fi trebuit să fiu moartă deja. Așa că i-am dat telefonul – m-a scos din salon într-o seară pe la orele 19-20, după ce se dăduse deja stingerea prin spital și nu mai putea intra nimeni, de a trebuit să ies eu pe scări, că era disperată să-mi ia telefonul atunci, în momentul ăla. Asta în condițiile în care eu aveam voie să mă ridic doar ca să merg la toaletă. De ce am făcut-o și nu i-am zis să se ducă naibii? Pentru că da, era o adevărată scandalagioaică, mă suna de zeci de ori pe minut, mă seca, nu mă lăsa să-mi văd de suferința mea, iar dacă nu ieșeam eu, ar fi făcut orice, cred că le-ar fi bătut și pe asistentele alea de acolo, numai să intre și să ajungă la nenorocitul ăla de telefon. Asta e ea și cred că niciunul dintre cei care o cunosc nu se mai miră. Nu știu la ce s-a gândit când a garantat că voi pleca cu picioarele înainte din redacție, dar iată că încă mișc, încă respir, încă merg și încă muncesc. Și fac toate astea înconjurată de oameni normali, întregi la cap. Și e al naibii de frumos 🙂 Atunci aveam prea multe probleme ca să mă mai pot gândi și la ea, acum sunt prea fericită să-mi mai stea mintea la ce fel de om a fost, este și va rămâne pentru totdeauna.

 8. Am râs și nu prea la acest text. Îi mulțumesc Marelui Anonim că începutul meu în presă nu a fost dictat de astfel de oameni. Dacă nimeream la doamna în redacție, cred că făcea un plonjon în gol de la etajul 4 al redacției! Am avut însă și eu un incident cu doamna în cauză. La o conferință, s-a așezat lângă mine. Ceilalți colegi din presă se uitau și râdeau de mine. Nu știam de ce o fac. Credeam că eu eram motivul hlizirii lor, însă mai apoi, am aflat că râdeau de fapt de doamna jurnalistă, iar de mine că s-a așezat pe scaunul din stânga mea. Cu ce am fost pricopsit! Mă bucur că nu am astfel de ”mentori”. Am înțeles perfect că trebuie să existe incisivitate în acest domeniu, dar doamnei îi lipsesc niște neuroni. Mulți! Trebuie să ai extrem de multe frustrări dacă în așa manieră alegi să îți tratezi colegii! Rușine, rușine, rușine! De trei ori rușine!

 9. Eu cunosc mai mulți redactori și mari directori de ziare care le interzic colegilor să publice articole de interes general, în care subiectul este o anume persoană… De care presă vorbim ? Unii ziariști au devenit adevărați pupincuriști…Ce greață îmi vine…când mă gândesc că unii folosesc publicatiile doar pentru atac la persoană ,…îl toacă pe împricinat zile și săptămâni în șir, doar pentru că nu au obținut peșcheșul de la…Presa ? O jigodie flămândă, gata să publice la comandă, fie asta și politică, orice mizerie…

 10. Si chiar nimeni nu-i poate pune pumnu`n gura acestei zdrente? Din cate citesc aici, nimeni nu are o parere buna despre ea, din niciun punct de vedere. Si, totusi, cine-o tine? Am inteles ca n-are nimic: nici talent, nici frumusete, nici profesionalism, iar de 7 ani de acasa….cred ca i-a petrecut pe maidane. Femeia-barbat. Mie nu mi-ar trebui asa ceva….Nevasta sefului ei stie ce invarte si cu cine bosorogu` ala?

 11. Keep up the good piece of work, I read few posts on this internet site and I conceive that your website is really interesting and has sets of good information.

 12. Very nice info and right to the point. I am not sure if this is actually the best place to ask but do you people have any thoughts on where to employ some professional writers? Thanks in advance

 13. You are my aspiration, I possess few blogs and occasionally run out from brand . Follow your inclinations with due regard to the policeman round the corner. by W. Somerset Maugham.

 14. I was recommended this website by my cousin. I am not sure whether this post is written by him as nobody else know such detailed about my trouble. You are wonderful! Thanks!

 15. the house is this room аАа’аАТ‚б‚Т€Т the front porch. The most garden furniture vintage important thing

 16. Howdy! I’m at work surfing around your blog from my new iphone 3gs! Just wanted to say I love reading through your blog and look forward to all your posts! Carry on the excellent work!

 17. naturally like your website however you need to test the spelling on several of your posts. Several of them are rife with spelling issues and I find it very troublesome to tell the truth nevertheless I will surely come again again.

 18. My brother recommended I might like this web site. He was entirely right. This post actually made my day. You can not imagine simply how much time I had spent for this information! Thanks!

 19. Wow! This could be one particular of the most useful blogs We ave ever arrive across on this subject. Actually Fantastic. I am also an expert in this topic so I can understand your hard work.

 20. This very blog is obviously educating and besides amusing. I have found a lot of handy tips out of it. I ad love to go back again and again. Thanks a bunch!

 21. Your style is so unique in comparison to other folks I have read stuff from. I appreciate you for posting when you ave got the opportunity, Guess I will just book mark this blog.

 22. wonderful issues altogether, you simply gained a logo new reader. What might you suggest in regards to your post that you just made some days in the past? Any certain?

 23. I simply want to mention I’m new to weblog and truly enjoyed this web site. Most likely I’m planning to bookmark your blog post . You actually have fantastic articles and reviews. Many thanks for sharing your blog site.

 24. I simply want to mention I am just very new to weblog and seriously enjoyed your web-site. Likely I’m planning to bookmark your website . You amazingly come with superb articles and reviews. Kudos for sharing with us your web page.

 25. I simply want to say I’m beginner to weblog and definitely savored your blog. Probably I’m want to bookmark your site . You definitely have very good article content. Thanks a bunch for sharing your webpage.

 26. I just want to say I’m beginner to weblog and honestly loved this page. Almost certainly I’m going to bookmark your website . You actually come with amazing article content. Thank you for sharing with us your web page.

 27. I just want to tell you that I’m very new to blogs and honestly loved your website. Almost certainly I’m want to bookmark your website . You really come with fantastic stories. Thank you for revealing your website page.

 28. I simply want to tell you that I am just beginner to weblog and honestly savored your page. Probably I’m going to bookmark your blog . You really come with fabulous writings. Bless you for sharing your blog site.

 29. I just want to say I am just very new to blogging and definitely savored you’re website. Likely I’m going to bookmark your website . You absolutely come with great posts. Thanks for sharing with us your website page.

 30. I just want to tell you that I’m very new to blogs and really liked this blog site. Probably I’m planning to bookmark your blog . You surely have terrific articles and reviews. With thanks for sharing your web site.

 31. I simply want to say I am new to blogs and definitely liked this page. Most likely I’m going to bookmark your website . You surely have very good stories. Thank you for sharing your webpage.

 32. I simply want to mention I am new to blogging and truly savored you’re blog. Probably I’m going to bookmark your website . You absolutely come with really good posts. With thanks for sharing with us your web-site.

 33. I just want to tell you that I am just beginner to blogs and definitely liked your blog site. Likely I’m want to bookmark your blog post . You amazingly have fabulous writings. Thanks a lot for sharing your website page.

 34. Incredible! This blog looks just like my old one! It as on a entirely different topic but it has pretty much the same layout and design. Superb choice of colors!

 35. It as hard to come by experienced people on this subject, however, you sound like you know what you are talking about! Thanks

 36. You made various good points there. I did a search on the topic and located most people will have exactly the same opinion along with your weblog.

 37. It as hard to find experienced people for this subject, however, you sound like you know what you are talking about! Thanks

 38. Good article. It is quite unfortunate that over the last decade, the travel industry has had to deal with terrorism, SARS, tsunamis, bird flu virus, swine flu, plus the first ever entire global downturn. Through everything the industry has really proven to be sturdy, resilient in addition to dynamic, obtaining new strategies to deal with adversity. There are generally fresh problems and chance to which the market must again adapt and reply.

 39. Hi, Neat post. There’s a problem with your website in internet explorer, would test this IE still is the market leader and a good portion of people will miss your great writing due to this problem.

 40. Unquestionably believe that which you stated. Your favorite reason appeared to be on the internet the simplest thing to be aware of. I say to you, I definitely get irked while people consider worries that they plainly don’t know about. You managed to hit the nail upon the top as well as defined out the whole thing without having side effect , people can take a signal. Will probably be back to get more. Thanks|

 41. Another thing I have really noticed is the fact that for many people, low credit score is the reaction to circumstances outside of their control. One example is they may happen to be saddled with illness and because of this they have large bills going to collections. Maybe it’s due to a job loss or perhaps the inability to go to work. Sometimes divorce process can truly send the financial circumstances in the undesired direction. Thank you for sharing your thinking on this blog site.

 42. Your style is so unique in comparison to other folks I ave read stuff from. Many thanks for posting when you ave got the opportunity, Guess I all just bookmark this page.

 43. I was suggested this blog through my cousin. I am now not sure whether this post is written through him as no one else realize such distinctive about my trouble. You are incredible! Thank you!

 44. I simply want to say I am new to blogs and certainly loved this web blog. Likely I am planning to bookmark your blog. You really have exceptional well written articles. Regards for sharing your blog.

 45. I discovered your weblog site on google and check just a few of your early posts. Continue to maintain up the very good operate. I just extra up your RSS feed to my MSN Information Reader. Looking for forward to studying more from you later on!…

 46. Wow in actual fact a great post. I like this.I just passed this onto a colleague who was doing a little research on that. And he actually bought me lunch because I found it for him. Overall, Lots of great information and inspiration, both of which we all need!

 47. I was recommended this web site by my cousin. I am not sure whether this post is written by him as no one else know such detailed about my difficulty. You are amazing! Thanks!

 48. I will immediately snatch your rss feed as I can not in finding your e-mail subscription link or e-newsletter service. Do you have any? Please let me recognise so that I may subscribe. Thanks.

 49. It’s a shame you don’t have a donate button! I’d most certainly donate to this brilliant blog! I suppose for now i’ll settle for bookmarking and adding your RSS feed to my Google account. I look forward to new updates and will talk about this blog with my Facebook group. Talk soon!|

 50. Search for QuickBooks Support Phone Numbers. Add your QuickBooks Support Phone Number in our directory and find more customers. Filter phone numbers based on user reviews and ratings. Supported Keywords:Quickbooks technical support | Quickbooks support | QuickBook technical support | Quickbook support | QuickBooks support contact number | Quickbooks Support Phone Number | Quickbooks Phone Support | Quickbooks Canada 2014 | Quickbooks support toll free number | Quickbooks help line number | support for Quickbooks | Quickbooks tech support | Quickbooks contact | QuickBooks 2008 Support | QuickBooks 2009 Support | QuickBooks 2010 Support | QuickBooks 2011 Support | QuickBooks 2012 Support | QuickBooks 2013 Support |QuickBooks 2014 Support | QuickBooks Technical Support | QuickBooks 2015 Help | QuickBooks 2015 Support |

 51. I simply could not leave your web site prior to suggesting that I really enjoyed the usual information a person supply in your guests? Is gonna be again steadily to investigate cross-check new posts

 52. Great beat ! I would like to apprentice at the same time as you amend your web site, how can i subscribe for a weblog site? The account helped me a acceptable deal. I were tiny bit familiar of this your broadcast provided vibrant clear concept

 53. Simply want to say your article is as amazing. The clearness in your post is simply cool and i could assume you’re an expert on this subject. Fine with your permission allow me to grab your RSS feed to keep updated with forthcoming post. Thanks a million and please carry on the rewarding work.|

 54. This very blog is obviously cool and diverting. I have discovered many useful tips out of it. I ad love to visit it again soon. Cheers!

 55. Wow, marvelous blog layout! How long have you been blogging for? you made blogging look easy. The overall look of your site is great, as well as the content!. Thanks For Your article about sex.

 56. excellent points altogether, you just gained a new reader. What may you recommend in regards to your put up that you made some days in the past? Any positive?|

 57. You ave made some good points there. I looked on the net to find out more about the issue and found most individuals will go along with your views on this site.

 58. It’s laborious to search out educated folks on this topic, but you sound like you already know what you’re talking about! Thanks

 59. Somebody essentially help to make seriously articles I would state. This is the first time I frequented your web page and thus far? I amazed with the research you made to create this particular publish extraordinary. Wonderful job!

 60. This post will help the internet users for building up new web site or even a blog from start to end.|

 61. I know this if off topic but I’m looking into starting my own weblog and was wondering what all is needed to get set up? I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny? I’m not very web smart so I’m not 100 positive. Any tips or advice would be greatly appreciated. Appreciate it|

 62. I’ve been browsing online more than 4 hours today, yet I never found any interesting article like yours. It is pretty worth enough for me. Personally, if all webmasters and bloggers made good content as you did, the web will be much more useful than ever before.|

 63. I just like the helpful info you provide for your articles. I’ll bookmark your weblog and take a look at again here regularly. I am fairly certain I’ll learn many new stuff right here! Best of luck for the following!

 64. I want to to thank you for this fantastic read!! I definitely loved every bit of it. I have you book-marked to check out new things you post…|

 65. Merely to follow up on the update of this matter on your web page and would like to let you know just how much I valued the time you took to create this useful post. Within the post, you actually spoke regarding how to truly handle this concern with all convenience. It would be my personal pleasure to build up some more suggestions from your website and come up to offer other folks what I have benefited from you. Many thanks for your usual excellent effort.

 66. Helpful info. Fortunate me I discovered your web site unintentionally, and I am surprised why this twist of fate didn’t came about in advance! I bookmarked it.

 67. I really like your blog.. very nice colors & theme. Did you make this website yourself or did you hire someone to do it for you? Plz respond as I’m looking to design my own blog and would like to know where u got this from. thank you|

 68. I would like to thank you for the efforts you’ve put in writing this web site. I’m hoping the same high-grade website post from you in the upcoming also. Actually your creative writing skills has encouraged me to get my own website now. Really the blogging is spreading its wings rapidly. Your write up is a good example of it.

 69. Keep up the superb piece of work, I read few posts on this web site and I believe that your blog is very interesting and holds circles of good information.

 70. Pretty section of content. I just stumbled upon your website and in accession capital to assert that I get actually enjoyed account your blog posts. Any way I’ll be subscribing to your augment and even I achievement you access consistently rapidly.|

 71. Hello there! This post couldn’t be written any better! Reading this post reminds me of my previous room mate! He always kept chatting about this. I will forward this page to him. Pretty sure he will have a good read. Many thanks for sharing!|

 72. Hello.This post was really remarkable, especially because I was searching for thoughts on this topic last couple of days.

Lasă un răspuns