338

Amintiri din Televiziune: Începuturile Sandei

Sanda Popa 1Era ca o mânză, din aia care nu avea loc în ocol şi care alerga dintr-un coţ în altul, uneori izbindu-se în poartă sau în gard. Era deşteaptă foc şi prinzaşă cât încape. Aduna tot ce se poate aduna din jurul ei. Învăţa într-o zi cât alţii într-o săptămână. Absorbea ca pământul crăpat de secetă ploaia de vară. Îi plăcea să fure meserie cu o rapacitate pe care nu am mai întâlnit-o niciodată şi peste toate, era a naibii de sociabilă. Ţi se băga în suflet de nici cu forcepsul n-o puteai scoate. Un singur defect avea cu care nu aveam să mă împac veci. Fuma. Îmi venea uneori să o mânânc cu fulgi cu tot când o vedeam trăgând din țigară.

Totul a început cu o mână de liceeni adunaţi de o dăscăliţă  fascinant de dăruită meseriei, Daniela Teodoru, pe care eram gelos din cale afară de cum ştie să-şi înveţe pruncii şi cum investeşte în ei toate economiile sufletului său. Edita cu ei o revistă a Decebalului, Noduri și Semne, care te ungea la suflet. Condei, calitate, inventivitate, originalitate şi peste toate tinereţe sinceră şi liberă cât cuprinde. Ai mei sunteţi copii, mi-am zis într-o zi. Parşiv şi mârşav am momit-o pe dăscăliţă şi mi i-a dat cu împrumut, să facă şi un pic de televiziune. Şi televiziune le-a fost, că acolo au rămas. Colegii mârâiau pe la colţuri, că am umplut studioul cu plozi. Nu erau puţini. La început să fi fost vreo cincisprezece capete de plod furajat. Mişunau peste tot. Se băgau în toate cotloanele, căutau, întrebau, deranjau, enervau, voiau să facă ceva. Orice, dar să facă. Erau ca nişte gândaci de colorado pe care îi goneai dintr-o parte şi îi găseai în alta. Până într-o zi când urzeala tronurilor şi-a spus cuvântul.

Sanda Popa 2„Bă Brilinsky, ori pui şaua pe ei, ori ţi-i iei de aici şi te duci dracului în parc şi faceţi acolo grădiniţă şi  televiziune şi ce mai vreţi voi”, şuieră într-o zi directorul.  Şi aşa a început şcoala. Mă copii, aici nu aveţi voie să  pipaţi, vă încadraţi în program şi nu chiuliţi de la şcoală pentru televiziune. Clar?  Şi pe sticlă, faceţi ce vreţi, da` nu aveţi voie manele, interzis pu.. şi pi…, nu vă bâlbâiţi şi ascultaţi de mine orbește. Ne-am înţeles? Zi de zi îi aşteptam după şcoală, privind de la cucurigul Casei de Cultură să vină. Vai, dragi îmi erau cum apăreau de după colțul cafenelei. Cum veneau, şleampăţi, gâfâind de pe scări îşi aruncau rucsăceii cu caietele de şcoală şi treceau la muncă. Rare erau zilele în care nu zbieram la ei. Zbieram uneori de le îngheţa sângele în vine. Era testul rezistenţei.  Trebuiau să înveţe în primul rând să gestioneze stresul unei munci de televiziune. Apoi ABC-ul imaginii, al redactării textelor, regula lui „cine, ce, unde, cum, când, de ce” şi multe altele? Unii plângeau, alţii mergeau la tăticul influent să îl pârască pe nebunul care zbiera la ei, alţii renunţau. S-au cernut singuri, natural, fără să spun cuiva, de mâine nu mai vii.  Şi-au făcut propria emisiune. NOI se numea. Era a lor. Numai a lor, iar eu în spate, cu biciul. În nici trei luni, erau deja colegii noştri. Ceilalţi, intuind valoarea puilor cărora le cădea puful, lăsând locul penelor, i-au acceptat şi nu de puţine ori ne trezeam, hăi bătrâni, că trebuie să stăm la coadă la montaj, că Rosi trebuia să-i facă materialul lu Bodea, sau play-listul lui Anişoara sau ştirile lui Roncea. Ba uneori, ocupau montajul cu totul cu Cipri şi cu Brili ăl mic şi cu Becson, de nu mai aveai loc de ei. Pe zi ce trecea căpătau curaj, îşi cultivau tupeul, acumulau experienţă. Ba mai mult, aveau un lider.

Sanda Popa 3Un lider care era o ea, Sanda Popa. Era cea mai mare. Era ocoşă, nevoie mare, cu ochi de căprioară, cu suflet fain de tot şi dăruită cu harul de lider. Îi curgea pasiunea televiziunii prin sânge. Era inventivă, citea mult, privea la cei mai mari, băga la cap şi producea după chipul şi asemănarea ei, uneori de-a dreptul surprinzător. Nu se credea și nu se dorea vedetă. Era aluatul în care puteai să-ţi înfigi mânile, e drept, cu grijă şi pe care puteai să-l frămânţi visând la o pită boamfă, aburindă şi plină de gust. Frământatul nu era uşor. Aveam nevoie de multă răbdare, de diplomaţie, de energie, de atenţie şi de pasiune. Rezultatele erau de la o săptămână la alta tot mai faine. Tineri, de-o potrivă vârstnici, aşteptau sâmbăta dimineaţa emisiunea NOI la 3TV şi mai cu seamă o aşteptau pe Sanda. Pe lângă toate ingredientele astea scăpam, e drept, destul de des, zbierete. Le înghiţea Sănduca mea cu lacrimi şi sughiţuri, lua aminte că nu-i bine ce a făcut şi veci nu o mai vedeai făcând aceeaşi greşeală. Să fi curs vreo două ligheane de lacrimi în toată convieţuirea noastră. Uneori nici nu aveam dreptate şi strigam degeaba, doar aşa, de control, să nu mă trezesc cu ei înapoi în cap. Uneori îi prindeam şuşotind a revoltă împotriva mea şi zâmbeam liniştit. Aveam controlul. Până într-o zi.

Sâmbăta dimineaţa, emisiunea NOI. Sanda şi Ciprian, în platou cu invitat, noi în regie. Sanda vorbeşte cu invitatul şi se uită în cameră. În pauza de publicitate intru în studio şi strig la ea. „Nu ţi-am zis să te uiţi la invitat când vorbeşti cu el?” Ies, reîncepe emisia, ea tot aşa cu ochii mai mult în cameră. Mă enervez degeaba, dar mă enervez, fac semn lui Rosi să bage iar publicitate şi năvălesc în studio. „Tuuuuu eşti turc sau nu vrei să pricepi? Iz dau una de zbori dacă nu asculţi, m-ai înţeles”, şi ies din nou. Când să dau semnalul de reluat emisia în direct se dă uşa la o parte şi apare Sanda, zbierând din toţi rărunchii. „Auzi, ştii ceva? Lasă-ne dracului în pace acum. Suntem în direct. Nu ne mai stresa. Nu pot să zâmbesc tâmpă la invitat după ce tu ne înjuri  încontinuu. Mă înţelegi ce zic? După emisie bate-ne, omoară-ne, dă-ne afară, dar acum lasă-ne dracului în pace. M-ai înţeles sau nuuuu?” şi buf, uşa se dă de pereţi crăpând geamul de la emisie. Am rămas mut. Priveam în jur şi nu găseam vreun ajutor de la ceilalţi. Mi-am luat liniştit haina şi am ieşit încet, să nu deranjez emisia. O auzeam pe Sanda vorbind cursiv, frumos, clar şi cu vervă. Emisia mergea mai departe.

Am luat-o cătinel către Trei Scheleţi, cârciuma noastră din totdeauna şi de nicicând. Mi-am luat o bere neagră şi privindu-mă pierdut în oglinda întunecată a halbei, mi-au dat lacrimile. Sanda avea aripi. Putea să zboare. Sanda trecuse cu brio toate obstacolele și devenise puternică. Sanda era deja pregătită pentru a pleca mai departe. Sanda era gata. Nu mai era a mea. Și atunci sufletul meu a devenit un pic mai liniștit. După o jumătate de oră de gânduri frumoase și nostalgice, din spate, două brațe aveau să mă încolăcească cu o dragoste pe care nu aveam cum să nu o simt și pe care nu o pot uita.  „Iartă-mă, nu, tu să mă ierți pe mine, mulțumesc pentru tot”.

Sanda Popa todayDe atunci am devenit Tătuța, pentru ea și pentru ceilalți la fel de dragi sufletului meu. Vreo 30 în total. Ca cei mai mulți, Sanda și-a luat zborul. Pro TV, Radio Color,Prima, Antena, Realitatea, Papa de la Roma, coșul cu fum alb, France 3, Al Jazeera, Fabrica, Digi 24, reviste și ziare cu ea, cu viața ei, cu bunele și cu relele.  Peste tot cuvinte la superlativ. Sanda nu a uitat niciodată de unde a plecat.

P.S. Televiziunea în Deva a împlinit un sfert de secol. După 20 de ani Sanda Nicola s-a lăsat de fumat.

 

Vladimir Brilinsky

 

Comments

comments

cioaravopsita

338 Comments

 1. Brilinsky Vladimir ca „invatator” ne-a marcat pentru toata viata pe multi dintre cei care au facut, fac sau doar iubesc presa, fie ea televiziune, radio sau cuvant scris. Eu cred ca tu ne-ai insuflat dragostea asta ce nu ne mai da pace. Insa ce ma surprinde pe mine de fiecare data cand e vorba de un ucenic de-al tau, e cum tu, mai Nunule drag, iti aduci aminte de toti puisorii tai, de toti cei carora le-ai aratat cum se scrie, cum se gandeste, cum se vede, cum se aude, cum se priveste CUVANTUL, IMAGINEA, STIREA. De la tine, ca de la un tata bun, am mostenit eu dragostea pentru vorba frumoasa (chiar daca acum o scriu mai rar si in alta limba, e tot dragostea aia), dragostea pentru fotografie, pentru ce, cand, unde, cum si mai ales DE CE. Eu nu iti voi putea niciodata multumi destul. Dar iti multumesc si de data asta. Pentru ca in articolul asta frumos despre Sanda Popa m-am revazut si pe mine, am reauzit cum mi-ai urlat ca tu nu te chinui sa tii un viata „Un bilet la ateneu” ca sa ne prostim noi (eu si Iulia Maria J) intr-o emisiune de noapte ca „Vitamina C”. Mai stii? Dar ne-ai lasat s-o facem. Si cred ca oarecum ti-a si placut. Stiai ca tinerii au nevoie de prosteala aia. Si ca un adevarat om de presa ti-ai calcat pe inima, pe propriile placeri, pentru placerea publicului nostru drag. Ne-ai lasat sa crestem, sa facem presa adevarata, cu mijloacele pe care le-am avut. Ne-ai dat aripi. Chiar daca aripile astea au durut de multe ori (nu mi-ai ascuns niciodata ca presa doare si ca publicul tradeaza) datorita tie sunt ele atat de puternice, ca nu ne vor parasi niciodata. MULTUMESC.

 2. na ca m-ai facut sa plang… de bucurie, amintindu-mi de timpuri frumoase. chiar daca nu am continuat pe urmele tale, experientele de atunci ne-au facut puternici si increzatori in fortele proprii, ne-au invatat sa gandim independent si sa invatam din greselile pe care le facem, am invatat sa avem onoare si etica; mai pe scurt ne-ai ajutat sa devenim fiintele umane care suntem azi. au trecut multi ani de atunci, cu bune si rele, iar in tot timpul asta de fiecare data cand am simtit ca nu mai pot mi-am adus aminte de ce mi-ai spus odata „Raluca, intotdeauna vei avea un tata in mine” si m-am ridicat si am continuat mai departe… pentru tot ce ai facut pentru noi Nunu un mare si sincer MULTUMESC. sper ca pruncii nostrii sa fie la fel de norocosi ca si noi sa fie atinsi si indrumati de suflete frumoase ca tine. multa dragoste de departe, departe

 3. lUHFHu This page definitely has all the information I needed concerning this subject and didn at know who to ask.

 4. I was suggested this web site by my cousin. I am not sure whether this post is written by him as nobody else know such detailed about my trouble. You are incredible! Thanks!

 5. ugg boots uk ugg boots cheap ugg outlet sale genuine ugg boots ugg boots uk ugg australia pas cher cheap ugg boots sale ugg outlet

 6. My brother suggested I might like this blog. He was entirely right. This post actually made my day. You can not imagine simply how much time I had spent for this information! Thanks!

 7. You made some decent points there. I looked on the internet for the subject and found most individuals will agree with your blog.

 8. I?d should verify with you here. Which is not something I often do! I take pleasure in reading a publish that may make individuals think. Also, thanks for allowing me to comment!

 9. What as up i am kavin, its my first time to commenting anyplace, when i read this post i thought i could also make comment due to

 10. It has been a long time since I ave read anything so informative and compelling. I am waiting for the next article from the writer. Thank you.

 11. wonderful points altogether, you simply won a logo new reader. What may you recommend about your publish that you made a few days in the past? Any certain?

 12. I trust supplementary place owners need to obtain this site as an example , truly spick and span and fantastic abuser genial smartness.

 13. Take pleasure in the blog you delivered.. Great thought processes you have got here.. My internet surfing seem complete.. thanks. Genuinely useful standpoint, thanks for posting..

 14. Wow! This could be one particular of the most useful blogs We have ever arrive across on this subject. Basically Great. I am also a specialist in this topic so I can understand your hard work.

 15. Nearly all of whatever you articulate happens to be supprisingly precise and it makes me wonder why I had not looked at this with this light before. This particular piece really did switch the light on for me personally as far as this specific subject goes. Nevertheless there is actually one issue I am not necessarily too cozy with and whilst I make an effort to reconcile that with the actual main theme of the issue, let me see what the rest of your subscribers have to point out.Very well done.

 16. This is a really good tip especially to those new to the blogosphere. Short but very precise info Many thanks for sharing this one. A must read post!

 17. Wow! This can be one particular of the most helpful blogs We ave ever arrive across on this subject. Actually Wonderful. I am also an expert in this topic so I can understand your hard work.

 18. magnificent points altogether, you just received a emblem new reader. What could you suggest about your publish that you simply made a few days ago? Any sure?

 19. Wow! This could be one particular of the most helpful blogs We ave ever arrive across on this subject. Basically Excellent. I am also a specialist in this topic so I can understand your effort.

 20. Pretty nice post. I just stumbled upon your blog and wanted to say that I have really enjoyed browsing your blog posts. In any case I will be subscribing to your feed and I hope you write again soon!

 21. I’m really impressed with your writing skills and also with the layout on your weblog. Is this a paid theme or did you modify it yourself? Anyway keep up the nice quality writing, it is rare to see a great blog like this one today..

 22. Wow, fantastic blog format! How long have you been blogging for? you made running a blog look easy. The full look of your web site is excellent, as well as the content!

 23. It is really a nice and helpful piece of info. I am glad that you shared this useful info with us. Please keep us up to date like this. Thanks for sharing.

 24. I was suggested this web site by my cousin. I am not sure whether this post is written by him as nobody else know such detailed about my trouble. You are amazing! Thanks!

 25. Wow! Thank you! I always wanted to write on my website something like that. Can I include a portion of your post to my site?

 26. I just want to mention I’m beginner to blogging and definitely enjoyed this web blog. More than likely I’m likely to bookmark your site . You absolutely have great stories. Thanks a lot for sharing your blog site.

 27. I just want to tell you that I am all new to blogging and site-building and really liked you’re page. Most likely I’m likely to bookmark your blog . You really have excellent writings. With thanks for revealing your web-site.

 28. I simply want to say I am beginner to blogging and site-building and actually loved your web blog. Most likely I’m going to bookmark your website . You surely have incredible articles. Kudos for revealing your website.

 29. I just want to say I am new to blogging and site-building and actually enjoyed this blog. More than likely I’m want to bookmark your site . You certainly have beneficial well written articles. With thanks for sharing with us your website page.

 30. I simply want to mention I am just newbie to blogging and site-building and actually savored your page. Likely I’m likely to bookmark your blog post . You certainly come with wonderful writings. Thank you for sharing your blog.

 31. I simply want to mention I am all new to blogging and certainly enjoyed your page. More than likely I’m going to bookmark your website . You actually come with good posts. Thanks a lot for revealing your blog.

 32. I just want to mention I am just beginner to blogging and really enjoyed this web blog. Likely I’m likely to bookmark your blog . You really have terrific stories. Regards for revealing your web-site.

 33. I just want to mention I’m very new to weblog and honestly liked you’re web site. Likely I’m likely to bookmark your website . You surely come with great posts. Kudos for sharing with us your blog.

 34. I simply want to say I’m very new to blogging and site-building and really enjoyed your web blog. Very likely I’m going to bookmark your site . You really have wonderful writings. Thank you for sharing with us your blog site.

 35. I just want to say I am beginner to weblog and honestly liked your website. Very likely I’m planning to bookmark your website . You certainly come with impressive stories. Cheers for sharing your webpage.

 36. I simply want to say I am newbie to weblog and actually liked this web-site. More than likely I’m likely to bookmark your blog . You amazingly have really good posts. Many thanks for revealing your blog.

 37. I think other web site proprietors should take this website as an model, very clean and magnificent user genial style and design, as well as the content. You are an expert in this topic!

 38. Your style is really unique in comparison to other people I have read stuff from. I appreciate you for posting when you have the opportunity, Guess I will just book mark this blog.

 39. Very interesting info !Perfect just what I was searching for! If you want to test your memory, try to recall what you were worrying about one year ago today. by Rotarian.

 40. Thanks for another great article. Where else could anybody get that kind of info in such an ideal method of writing? I have a presentation subsequent week, and I am at the search for such info.

 41. Wonderful work! This is the type of information that should be shared across the internet. Shame on Google for not positioning this post upper! Come on over and consult with my site. Thanks =)|

 42. lungs, and cardio-vascular tissue. If this happens, weight loss will slow down and it will become more and more difficult to maintain a healthy weight.

 43. Wow! This can be one particular of the most helpful blogs We ave ever arrive across on this subject. Actually Excellent. I am also a specialist in this topic so I can understand your hard work.

 44. Thank you for another informative blog. Where else could I get that type of info written in such a perfect way? I have a project that I am just now working on, and I’ve been on the look out for such info.

 45. What as Happening i am new to this, I stumbled upon this I ave found It absolutely helpful and it has aided me out loads. I hope to contribute & aid other users like its helped me. Good job.

 46. Wow, amazing blog layout! How long have you been blogging for? you make blogging look easy. The overall look of your web site is fantastic, let alone the content!

 47. It’s a pity you don’t have a donate button! I’d certainly donate to this outstanding blog! I suppose for now i’ll settle for book-marking and adding your RSS feed to my Google account. I look forward to fresh updates and will share this blog with my Facebook group. Chat soon!

 48. Nice post. Thanks for sharing this exciting post with us. I enjoy at the time of reading this article. You have done a great job by sharing this post with us. Keep it up.

 49. Thanks on your marvelous posting! I definitely enjoyed reading it, you may be a great author.I will remember to bookmark your blog and definitely will come back later on. I want to encourage you to definitely continue your great posts, have a nice evening!

 50. Wow in actual fact a great post. I like this.I just passed this onto a colleague who was doing a little research on that. And he actually bought me lunch because I found it for him. Overall, Lots of great information and inspiration, both of which we all need!

 51. Wow, marvelous blog layout! How long have you been blogging for? you made blogging look easy. The overall look of your site is wonderful, as well as the content!. Thanks For Your article about sex.

 52. Link exchange is nothing else but it is only placing the other person’s web site link on your page at suitable place and other person will also do same in support of you.|

 53. Sorry for the huge review, but I’m really loving the new Zune, and hope this, as well as the excellent reviews some other people have written, will help you decide if it’s the right choice for you.

 54. Very nice post. I just stumbled upon your weblog and wished to say that I have truly enjoyed browsing your blog posts. After all I will be subscribing to your feed and I hope you write again soon!

 55. Is not it excellent if you acquire a fantastic post? Is not it fantastic after you locate a superb post? Supporting the weblog.. thankfully Enjoying the posting.. thanks a bunch

 56. Visit this I was suggested this web site by my cousin. I am not sure whether this post is written by him as nobody else know such detailed about my trouble. You are wonderful! Thanks!

 57. Between me and my husband we’ve owned more MP3 players over the years than I can count, including Sansas, iRivers, iPods (classic & touch), the Ibiza Rhapsody, etc. But, the last few years I’ve settled down to one line of players. Why? Because I was happy to discover how well-designed and fun to use the underappreciated (and widely mocked) Zunes are.

 58. Wow! This could be one particular of the most useful blogs We ave ever arrive across on this subject. Actually Fantastic. I am also an expert in this topic so I can understand your hard work.

 59. This is the perfect site for everyone who really wants to understand this topic. You understand so much its almost hard to argue with you (not that I actually will need to…HaHa). You definitely put a brand new spin on a subject that’s been written about for a long time. Wonderful stuff, just excellent!|

 60. Hey there just wanted to give you a quick heads up. The words in your content seem to be running off the screen in Opera. I’m not sure if this is a formatting issue or something to do with internet browser compatibility but I thought I’d post to let you know. The design and style look great though! Hope you get the issue fixed soon. Kudos|

 61. Wow, wonderful blog layout! How long have you been blogging for? you make blogging look easy. The overall look of your web site is magnificent, as well as the content!

 62. You ave made some decent points there. I looked on the net for more info about the issue and found most people will go along with your views on this website.

 63. It as not that I want to duplicate your web-site, but I really like the style and design. Could you tell me which theme are you using? Or was it especially designed?

 64. IaаАа’б‚Т€ТšаЂаŒаАа’б‚Т€ТžаБТžll complain that you have copied materials from one more supply

 65. I have been surfing online more than 4 hours today, yet I never found any interesting article like yours. It is pretty worth enough for me. In my view, if all web owners and bloggers made good content as you did, the web will be much more useful than ever before.|

 66. Admiring the dedication you put into your website and in depth information you present. It’s great to come across a blog every once in a while that isn’t the same unwanted rehashed information. Fantastic read! I’ve bookmarked your site and I’m adding your RSS feeds to my Google account.|

 67. Hmm is anyone else experiencing problems with the pictures on this blog loading? I’m trying to find out if its a problem on my end or if it’s the blog. Any responses would be greatly appreciated.|

 68. Just desire to say your article is as astounding. The clarity in your post is just spectacular and i could assume you’re an expert on this subject. Fine with your permission allow me to grab your RSS feed to keep updated with forthcoming post. Thanks a million and please keep up the enjoyable work.|

 69. You created some decent points there. I looked on the internet for the problem and located most individuals will go along with along with your internet site.

 70. Wow! This can be one particular of the most useful blogs We have ever arrive across on this subject. Basically Wonderful. I am also a specialist in this topic therefore I can understand your effort.

 71. Do you mind if I quote a couple of your posts as long as I provide credit and sources back to your weblog? My website is in the exact same niche as yours and my visitors would genuinely benefit from some of the information you present here. Please let me know if this ok with you. Thanks a lot!

 72. Useful information. Lucky me I discovered your site unintentionally, and I am surprised why this accident did not came about earlier! I bookmarked it.

 73. It’s a pity you don’t have a donate button! I’d without a doubt donate to this outstanding blog! I guess for now i’ll settle for bookmarking and adding your RSS feed to my Google account. I look forward to fresh updates and will talk about this website with my Facebook group. Chat soon!|

 74. This unique blog is no doubt educating and also factual. I have picked many interesting things out of this amazing blog. I ad love to return every once in a while. Thanks a bunch!

Lasă un răspuns