19

Aur amar

sanda micaNu mi-a plăcut gimnastica. A fost doar dorinţa prostească a părinţilor mei de a-şi trăi visele lor prin mine. Nu m-au iertat niciodată că am renunţat „înainte de vreme”, când ei „trei ani au mâncat doar cartofi şi fasole ca să mă ţină pe mine în şcoală”. Şi azi îmi reproşează că aş fi putut ajunge un nume mare, dacă aş fi îndurat totul. „Dar nu, tu de mică ai fost răzvrătită. Nu puteai lua câteva palme peste bot şi gata”, mormăie tata când se mai chercheleşte şi-şi aminteşte că „mi-am ratat viitorul”. Povară mai grea decât a căra în spate vise care nu-s ale tale – străduindu-te să le îndeplineşti –  nu cred că există-n lumea asta.

Primele trei clase, la Liceul Sportiv din Deva, pentru mine, au însemnat durere, spaimă, frică şi abandon. Şi acum, la 20 de ani distanţă, asociez, fără să vreau, performanţa cu bătaia, chiar dacă am întâlnit, datorită meseriei mele, oameni minunaţi, care au reuşit să şlefuiască talente în diverse sporturi cu dragoste, răbdare şi profesionalism.

Prima palmă peste faţă, care m-a şi trimis la pământ, am primit-o în cea de-a doua zi de şcoală, la antrenamentul de după ore. O antrenoare roşcată, cu părul permanent şi cele mai lungi unghii roşii pe care le văzusem vreodată ne punea să facem rostogoliri pe un şir de saltele. A venit şi rândul rostogolirilor cu picioarele depărtate, fără să ai genunchii îndoiţi. Eu, moartă de frig, numai în chiloţi, nu pricepeam ce vrea femeia aia de la mine şi mă întrebam, disperată, de ce nu mai vine taică-meu să mă ia acasă, că trecuse deja o noapte fără ei. Mie mi se părea că fac rostogolirile bine; antrenoarea nu era de aceeaşi părere şi m-a strigat:

– Tu, vino aici! Cum te cheamă?

– Anamaria

– Şi mai cum?

– Nedelcoff

– Ţi-am zis să nu mai ţii genunchii îndoiţi? Ţi-am zis?!, a zbierat la mine.

– … dar nu ţin…

Jap! O palmă peste ochi de am văzut stele verzi m-a proiectat la pământ.

– Tu mie să nu-mi răspunzi! Marş la loc, pe saltea! Să nu te prind că plângi! Auzi? Dacă plângi să vezi ce îţi iei! Fă rostogolirile cum trebuie! Fără genunchii îndoiţi!

A zbierat tot antrenamentul, m-a mai urecheat de vreo două ori de credeam că o să-mi smulgă urechea cu totul, le-a mai plesnit pe vreo două colege peste ochi şi asta a fost pe ziua respectivă.

Au mai urmat şi alte zile de palme, certuri, urecheli, până am fost împărţite, în funcţie de aptitudini, în două grupe: performanţă şi neperformanţă. Eu la neperformanţă, evident. Antrenor: Maria Neculiţă, proaspăt retrasă după Mondialele din 92, împreună cu una, Camelia Nu-Mai-Ştiu-Cum. Cea mai rea persoană din viaţa mea de elev la Deva.

Maria Neculiţă, la fiecare exerciţiu mai greu reuşit – de exemplu la primul flic pe bârna mare – îmi dădea câte o ciocolată Kiss, cealaltă, Camelia, ne plesnea la fiecare exerciţiu greşit. La început a fost urecheala, mai apoi palmele peste cap, au urmat cele peste faţă şi, cum a dat primăvara, au apărut şi joardele rupte din sălciile de afară.

„Da? Nu poţi să faci sfoara? Chiar nu poţi?! Ia să vedem dacă acum poţi!” ne spunea.  Şi te plesnea cu joarda, care se înfăşura în jurul tău ca un şarpe, lăsându-ţi pe trup o dârâ subţire, roşie, din care ţâşnea sângele. Nu aveai voie să plângi. Cel puţin, nu tare. Lacrimile ţi se înnodau sub bărbie într-un sughiţ ciudat şi făceai exerciţiile, mai departe.

„Nu mă impresionează lacrimile tale, împuţito! Chiar deloc!”, striga şi mai tare, în timp ce cu talpa adidasului te apăsa de fund până atingeai pământul în sfoara perfectă. Durerea era şi mai mare, îţi venea să leşini, iar în unele zile nu ştiai ce doare mai mult: urma lăsată de nuia sau cea dobândită în urma antrenamentului.

Ni se spusese din start, de la prima palmă, că este interzis ca ceea ce se întâmplă la antrenamente să fie spus afară. Nu aveam voie nici părinţilor să ne plângem. „Noi ştim tot, vom şti dacă spuneţi. O să fie şi mai rău. Dacă aflăm că aţi pârât, nu veţi fi pedepsite numai voi, ci toată grupa”.

Într-un final, s-a aflat. De unde? Mă schimbam în cameră şi a intrat o pedagogă. „Domnişoara Carmen”, îi spuneam noi. Înaltă, brunetă, frumoasă cu ochii albaştri, care ne spunea poveşti, ne ţinea în braţe, ne pupa, nu ţipa niciodată şi ne dădea bomboane. Era tare diferită de cealaltă pedagogă, „doamna Szekely”, o scorpie care zbiera de parcă erai la armată şi te urechea până nu mai auzeai nimic.

Mi-a observat dungile vinete, de parcă eram zebră. Aveam multe. Unele vechi, altele proaspete, cu sângele uscat pe ele. Înseamnă că nu fusesem prea silitoare, nu făceam exerciţiile corect. A trebuit să-i spun ce s-a întâmplat.

Ziua următoare s-a dezlănţuit potopul asupra noastră. „Cine a pârât că vă batem? Cine a pârât să facă un pas în faţă, altfel veţi fi pedepsite toate”, ne-au avertizat antrenoarele.

Cu inima în gât, cu stomacul strâns de emoţii, nu am zis nimic. Am fost laşă atunci. Lor le-a căşunat pe o colegă, Laura Stoica se numea, ca artista. Era slăbuţă, negricioasă cu ochii mari, iar ele nu o scoteau din „ţigancă”. „Numai tu puteai să spui. Că tu eşti o ţigancă. Ţiganii spun!”, ţipau ele în timp ce noi aveam de făcut 300 de genuflexiuni, iar ea 500, fără întrerupere. La început, biata Laura ţipa plângând că ea n-a spus nimic, nimănui, că da, e ţigancă, „dar nu-s ţigancă din aia”. Au mai tras-o de urechi, de păr, i-au mai dat două palme, un şut în fund, apoi din nou genuflexiuni cât cuprinde, până când, într-un final, biata fată le-a spus, plângând: „Da, eu am fost. Eu am fost! Vă rog să mă iertaţi! N-o să mai spun niciodată!”.

Satisfăcute, cele două au trimis-o la loc, nu înainte de a-i mai trage două şuturi în fund, „gata, s-a terminat antrenamentul, puteţi pleca”. La ieşire, Maria Neculiţă îmi spune, zâmbind, „Ana, mă bucur că n-ai fost tu. Că dacă erai tu, nu ştiam ce-ţi făceam”. Am privit-o buimacă şi am fugit într-un suflet spre internat, unde m-am închis în baie, plângând pentru Laura, pentru mine, pentru laşitatea mea. Am vomitat până am leşinat, de au trebuit să mă ducă la infirmerie, unde le-am spus că mi-e rău fiindcă mi-e dor de părinţi.

La opt ani nu aveam mai mult de 15 kilograme, iar asistentele îi spuneau mamei că sunt subnutrită. Mama nu înţelegea de ce, deoarece la internat aveam trei mese pe zi. Însă eu nu-i spuneam că fetele mai mari, mai înfipte, mâncau mâncarea celor mai mici. În restul timpului, după antrenamente, ne puneau să le spălăm şosetele, chiloţii, să le facem curăţenie în camere, să le aranjăm hainele şi să le dăm dulciurile pe care ni le aduceau părinţii când veneau în vizite. Odată am îndrăznit să fiu curajoasă şi să refuz. Pentru asta m-au ţinut atârnată cinci minute cu capul în jos, între etaje, prefăcându-se că-mi dau drumul să-mi frâng gâtul.

Aceleaşi fete aflate în clasele mai mari ne dădeau pastile de slăbit, de la care ne era rău tot timpul şi vomitam într-una, după fiecare masă. Dacă refuzai, una te ţinea şi alta ţi le băga cu forţa pe gât, în timp ce râdeau isteric.

Eu, atunci.

 

Anamaria SANDA (Nedelcoff)

Comments

comments

cioaravopsita

19 Comments

 1. Mi s-a întors stomacul pe dos! Nu-ţi închipui cât de mult te înţeleg, mă mulţumesc doar că ideea că acum lucrurile acestea sunt doar o amintire.

  • Nu cred ca este adevarat ! Si eu am fost la scoala sportiva la Deva acum 35 de ani si nu s-a intamplat asa ceva , a fost munca fizica si sacrificii insa nu am fost batute!!!

   • Eu credeam ca mi s-a intamplat doar mie/generatiei mele si se pare ca m-am inselat. Dar tu de ce crezi ca daca tie nu ti s-a intamplat, nu poate fi adevarat?

    • Eu i-am avut antrenori pe sotii Karoli , eram la scoala la Deva pe vremea Nadiei si a Emiliei , poate pt ca noi eram mici sa nu fi primit acelasi tratament fata de cele mari …am auzit si eu de batai de la altii insa nu am patit-o pe pielea mea.

 2. Si eu am trait 90% din ceea ce ai povestit si am avut aceeasi senzatie ca si Catalina cand am citit. Am stat tot 3 ani, am avut si eu o pedagoga pe care am iubit-o foarte mult dar am intalnit-o si pe doamna Szekely care impreuna cu doamna Maria ne bateau cum li se casuna, de parca nu primeam destul de la antrenoare. Sincer, eu credeam ca doar Octavia si Adela erau asa de violente, e cu atat mai trist sa stiu ca era common practice. Credeam ca am fost eu ghinionista. In schimb nu am fost chinuita si de fetele mari, doar cand erau puse de pedagoge sa urmareasca daca dormim peste zi in cele 2 zile din saptamana in care nu eram la antrenament dupa-masa.

 3. Doamne, e groaznic ce am citit… mi s-a lăsat un gust amar în suflet. Și eu mă tot gândeam acum câteva luni dacă să o dau pe fetița mea de 4 ani jumătate la gimnastică (și nicidecum că ar fi un vis de al meu, ci pentru că e foarte energică, flexibilă și face tot felul de acrobații prin casă). M-am răzgândit amintindu-mi ce a spus o gimnastă de la noi, într-un interviu: „dacă vrei performanță în gimnastică, uită de copilărie.” Și eu îmi doresc altceva pentru fetița mea, vreau să aibă copilăria pe care am avut-o și eu.

  • Buna Roxana! Cu drag iti recomand sa o dai pe fetita ta la o scoala de balet particulara. E pacat, daca e flexibila si mai ales daca ii place sa faca tot felul de acrobatii :) Nu e nevoie sa faca performanta, dar prin balet isi dezvolta o postura eleganta si muschi lungi si frumosi. Si va avea parte si de o copilarie asa cum trebuie sa aiba orice copil :) Eu sunt la o scoala particulara de balet, la clasa de adulti. Dar majoritatea claselor sunt de copii. Si primesc de la aceasta varsta. Profesoarele iubesc copiii si in primii ani fac tot felul de exercitii care sa ii amuze si sa isi doreasca sa continue. Daca nu ii place, iti va spune si cu asta basta, dar macar poti incerca :)
   Sper ca te va ajuta comentariul meu.

 4. cam asta era situatia in toate internatele sau scolile de meserii, liceele cu profil.
  o gramada de profi care de fapt erau niste betivi si curve cu relatii, ei aveau alte meserii, sau nici una, si aterizau „profesori”, parasutati de partidul multilateral dezvoltata sau de alte pile si relatii.
  si astazi, 15.03.2015 mai pteti intalnii asemenea specimene de prifi, pe fundeni, langa spital, de la director la ultimul „prof” sunt toti „pe relatie”
  daca cineva crede ca scriu din razbunare, se inseala, sunt om la 60 de ani, dar vad copii la meditatii cat de speriati sunt si parintii cum cara sau platesc lucrarile si tezele …
  asta e viata noastra si trebuie sa privim in urma cu mandria ca am depasit acele momente si cu dorinta ca noi sa nu repetam ce au facut prifi cu noi !

 5. Acum inca se intampla asa ceva la Constanta …ca bataie mănâncă saracele copile. ….nu ati vrea sa vedeti …antrenamentele sunt fara public …daca ar vedea parintii ar innebuni …verificati …întrebați si se va afla…..

 6. Doamne, în ce lume trăim? Am avut odată o discuție în tren în contradictoriu cu o mamă care avea fetița la balet într-un internat și era extrem de sigură că performanța se face cu bătaie și m-a contrazis vehement când am afirmat că este inadmisibil așa ceva. Cred că s-a întâmplat o mutație și în acești oameni a intrat un demon și așa au apărut torționarii din închisori, mamele torționare, antrenorii torționari… Și eu am fost victima unei mame torționare. Nu am putut încă să o iert. Îmi vine să plâng pentru fiecare copil abuzat și nu înțeleg cum pot fi oamenii atât de demonizați într-o țară care se proclamă creștin ortodoxă. Nu înțeleg cum nimeni dintre adulți nu a luat atitudine și a lăsat ca aceste abuzuri să se perpetueze. Nu înțeleg… Drag copil abuzat mă rog pentru tine cum mă rog și pentru mine sa putem ierta și sa putem să ne bucurăm de viață!

  • Luminita draga, e frumos si bine ca doresti sa ierti, ca vrei sa te bucuri de viata . Cu siguranta ca mama ta a fost abuzata in copilarie, a fost si ea o victima ; s-a purtat cu tine asa cum a invatat in familia ei… IART-O !!!

 7. Am iubit gimnastica si am „practicat-o” cat am putut de mult in fata blocului, in copilarie. Apoi tatal meu m-a dus la Dinamo, acolo unde geamurile erau vopsite in alb, pentru a nu se vedea nimic din afara. Sala era superba, mare, si luai palme de la antrenoare. Daca erai dintre cei vechi. Dar pentru ca tata a gasit o mica spartura in geamul vopsit, el a putut vedea la un moment dat niste palme peste varfurile netinute intinse ale unei colege care facea un stand in maini.
  Asa ca am facut gimnastica fix o zi. M-a retras, pentru ca el a inteles mai multe decat vazusem eu atunci.
  Oricum, mai intai ma dusese la 5 ani (cand au spus ca e prea devreme) iar ulterior la 7 ani (cand au zis ca e prea tarziu).
  Apoi am continuat sa fac gimnastica in fata blocului cu una dintre colegele de generatie ale Eugeniei Golea, si tare mi-e rusine ca i-am uitat numele. Au trecut ani. Zeci. Mi-ar placea mult sa dau de ea. Datorita varstei, dupa performanta in gimnastica a trecut la circ. Nu mai stiu nimic de ea, era vecina mea de la scara 1. Blocul ala (Y2C din Balta Alba ) a fost tare prolific in gimnaste. (Eugenia Golea locuia chiar pe scara cu mine). Aveam o gradinita in spatele blocului unde gasisem si paralele, si barna, iar solul il faceam in uriasul hol al blocului. Sunt si acum surprinsa de multimea de elemente invatate atunci! Era o copila si ea, dar extrem de talentata inclusiv in predat. A facut cu noi (eram 3 fete) inclusiv concurs, cu premii, cu podium. A fost minunat asa cum a fost. Desi am avut multi ani regretul ca „nu m-a lasat tata la performanta” – mai tarziu am inteles ca a avut dreptate.
  In schimb… fata mea (10 ani), fara sa ii sugerez absolut nimic, dupa ce a incercat dans, aikido si alte sporturi, si-a gasit singura un curs de gimnastica in Otopeni. Repeta si se antreneaza de 4 ori pe saptamana (la sala) si inca de 7 ori pe saptamana acasa. Nu e visul meu, nu am sugerat, nu am impins-o catre asta, nimic constient. Dar, se pare, unele lucruri vor pur si simplu sa traiasca. In noi sau in altcineva.
  Vestea buna este profesoara. Stiind de istoriile de mai sus (mai mult sau mai putin…) am urmarit cu mare atentie metoda de predare a doamnei profesoare.
  Si vreau sa se stie ca in lumea asta romaneasca exista o profesoara calda dar ferma, care nu tipa, care nu cearta, care le inconjoara cu prietenie, care e talentata si profesionista si are rezultate excelente intr-un timp extrem de scurt. Vreau sa spun despre ea aici, tocmai pentru ca, probabil, face parte dintr-o grupa restransa de exceptii: Doina Buzaianu este numele ei, preda gimnastica in Otopeni si Corbeanca si orice profesor din orice domeniu ar putea invata de la ea. Fata mea a ales sa faca de 4 ori pe saptamana pentru ca asa doreste. Sambata in loc de o ora de antrenament face 3 – pentru ca ii place.
  Vreau sa stiti ca exista si ca face o treaba extraordinara. Si ca de la ea am inteles sa nu mai gandesc in termenii de „performanta”. Sportul e minunat pentru cine il practica, gimnastica e superba, iar faptul de a o practica fara alt scop decat acela al dezvoltarii frumoase cred ca e un tel suficient.
  Ana Maria, am vrut sa spun lucrurile astea inclusiv pentru a-mi acoperi lacrimile. Sunt alaturi de tine, copila ce ai fost.

 8. Pingback: Ruksis780

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.