371

Ordinul de la Bucureşti a fost dat: Dorin Gligor, un pas în spate!

gligor braziBeneficiarul unei conjuncturi politice favorabile, Dorin Gligor (foto) a ajuns în poziţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Hunedoara, cu atribuţii de preşedinte. Practic, din poziţia de simplu consilier, a ajuns cel mai important personaj din adminstraţia judeţeană. Acum, după nici jumătate de an, Gligor este forţat de propriul lui partid să facă pasul înapoi şi să renunţe la acestă poziţie de vîrf. Ce s-a întîmplat? Cum s-a ajuns aici?

Istoria, pe scurt

PRIMUL PAS. Gligor îşi datorează ascensiunea, în primul rînd (cronologic vorbind), lui Mircea Ioan Moloţ, preşedinte al CJ, la acea vreme, care l-a impus ca vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, prin înlocuirea vicepreşedintelui Ioan Rus (PSD). Desigur, nu de voie bună, Moloţ s-a conformat protocolului „noului PNL”, care impunea schimbarea din executivului judeţean a membrilor PSD acolo unde există majorităţi PNL-PDL. E cazul Consiliului Judeţean Hunedoara, unde „noul PNL” deţine majoritatea. Moloţ a respectat decizia partidului, nimic altceva, şi l-a impus pe co-preşedintele PNL Dorin Gligor în funcţia de vicepreşedinte CJ.

UN PAS URIAŞ. La începutul lunii decembrie 2014, într-o dimineaţă însorită, Moloţ Mircea Ioan părăsea sediul Consiliului Judeţean, pe uşa din spate, escortat de doi mascaţi. În duba trupelor de intervenţie din curtea interioară îl aştepta, deja, Balint Tiberiu, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Hunedoara. Cei doi aveau să doarmă împreună, pentru o noapte, în celula arestului de la Alba Iulia, apoi fiecare la casa lui, în arest la domiciliu, pentru patru luni. În dosarele procurorilor DNA, cei doi erau acuzaţi de numeroase fapte de corupţie. Consiliul Judeţean Hunedoara fusese decapitat, instituţia era paralizată. Singurul vicepreşedinte rămas valid, Dorin Gligor, a preluat, de facto, în mod natural (?), atribuţiunile preşedintelui CJ.

PAS CU PAS. Dorin Gligor a început să preia conducerea unei instituţii aflate în degringoladă. În locul vicepreşedintelui suspendat Tiberiu Balint a fost ales, cu votul majorităţii, un vicepreşedinte interimar, consilierul PNL (fost UNPR) Adrian David. Pînă cînd se va constata vacantarea funcţiei deţinute de Balint, adică după 6 luni consecutive de imposibilitate a îndeplinirii mandatului, David rămîne interimar. Deci fără posibilitatea de a prelua el atribuţiile preşedintelui. În acest moment, Gligor este singurul care poate semna în numele preşedintelui Consiliului Judeţean. Aşa şi semnează: „p/preşedinte, vicepreşedinte Dorin Gligor”. Dar termenul de vacantare a funcţiei deţinute de Balint se împlineşte la începutul lunii iunie şi atunci consilierii judeţeni vor alege, prin vot, un vicepreşedinte cu atribuţii depline, probabil tot pe interimarul de azi, Adrian David. Şi tot prin vot, vor delega prerogativele preşedintelui unuia din cei doi vicepreşedinţi, Gligor sau David. Aici este miza fierbinţelii din ultimele zile din interiorul „noului PNL”. Mai are Gligor susţinerea politică pentru a conduce, în continuare, Consiliul Judeţean? Decizia conducerii centrale a PNL (Alina Gorghiu, Vasile Blaga) se pare că este NU. Ce s-a întîmplat?

Decizii administrative corecte

Avînd atribuţiile preşedintelui, Dorin Gligor a luat cîteva decizii administrative menite să astupe cîteva găuri negre prin care se scurgea banul public. În primul rînd, a ajustat bugetul judeţean astfel încît a tăiat sursele de finanţare pentru diverşi clienţi politici, firme de casă ale fostei conduceri şi sinecurişti (şi sinecuriste) de profesie, lăutari bugetari şi prinzători de cîini inexistenţi. A tăiat la jumătate bugetele de publicitate, o altă formă mascată de furtişag. A desfiinţat una dintre puşculiţele familiei Moloţ, Compania Judeţeană de Turism, care a fost doar un instrument de „muls” fonduri publice din bugetul județului, de ordinul miliardelor în fiecare an, din cei aproape cinci de cînd funcţiona. În general, bugetul judeţean modelat de Gligor arată un mai mare respect pentru banul public al judeţului.

A făcut şi greşeli. Este genul de şef instabil emoţional, cu accese de furie începute brusc şi terminate la fel de brusc, ceea ce e neproductiv din punct de vedere managerial şi un factor major de stres pentru colaboratori şi subordonaţi. Nu a rezistat tentaţiei de a organiza o plimbare de captare a bunăvoinţei, inutilă şi costisitoare, pentru 40 de consilieri judeţeni şi primari, pe bani publici, la Bruxelles. S-a lăsat anturat de o camarilă dubioasă, care nu va întîrzia să revendice privilegiile foştilor abonaţi la bugetul judeţean.

Decizii politice catastrofale

Înconjurat de sfătuitori care gîndesc cu două mişcări înainte dar nu o văd şi pe a treia şi nu cuprind tabloul general, Dorin Gligor a pierdut din vedere obiectivul politic major al anului 2016 pentru partidul din care face parte: cîştigarea alegerilor locale şi parlamentare de către PNL. Şi-a construit strategia politică fără să o adapteze la schimbarea legii electorale, şi anume alegerea preşedintelui Consiliului Judeţean de către consilieri, aşadar prin vot eminamente politic, nu prin vot popular. Deci partidul din care face parte capătă o importanţă mult mai mare, pe care Gligor, sfătuit prost, a ignorat-o. A ales să lucreze intens la brandul personal, menit să-l impună ca o figură glorioasă, de erou eliberator de sub tirania Moloţ, singurul voinic care se luptă cu caracatiţa corupţiei în judeţul Hunedoara. Şi aici a făcut eroarea majoră: a arătat cu degetul, în permanenţă, spre PNL (devenit propriul lui partid) ca spre o adunătură de borfaşi care a jefuit judeţul. Nu a ştiut să tragă linie şi să spună: s-a încheiat o perioadă, justiţia îşi va spune cuvîntul şi cei vinovaţi vor plăti, noi mergem mai departe să construim ce avem de construit, pentru oamenii care ne-au ales şi care au crezut într-un partid de dreapta. Era atît de simplu.

Dar nu, a preferat să se lase injectat în venă cu adrenalină de consilierii care aveau o agendă proprie, a răfuielilor personale restante, cu diverse personaje din PNL. În goana după propria imagine publică, cu singurul gînd de a ajunge preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Gligor a devenit cel mai mare acuzator al partidului din care face parte. Fiecare cărămidă pusă la baza propriei statui de erou eliberator era o bucată de PNL acuzată de corupţie. PSD-iştii hunedoreni nu au mai avut altceva de făcut, în plan electoral, decît să-l lase să se desfăşoare, în continuare, pe această direcţie şi să noteze, cu satisfacţie, autodistrugerea PNL.

Era aproape normal ca partidul lui Gligor, care l-a susţinut pentru ocuparea actualei poziţii politice şi administrative, să reacţioneze. Noul PNL se luptă cu o fuziune dificilă între vechii liberali şi PDL-işti şi a devenit extrem de sensibil la răfuielile interne care pun în pericol construcţia politică. În 18 mai a fost adoptată chiar o decizie internă a PNL, care îi sancţionează cu excluderea pe membrii PNL care îşi critică, în public, colegii de partid. Sîmbătă, după Consiliul Naţional al PNL de la Piteşti, Dorin Gligor a primit un telefon de la Vasile Blaga. “Dorine, trebuie să faci un pas în spate” – a fost mesajul co-preşedintelui PNL. Cum a reacţionat Gligor?

Duminică dimineaţa, la ora 9:25, biroul de presă al Consiliului Judeţean Hunedoara s-a grăbit să transmită trei comunicate de presă. Unul singur era atît de presant încît să justifice activitatea biroului de presă la ora la care nici popa nu începuse să cînte în biserică. Şi anume că “peste 120 de investiţii derulate sub egida Consiliului Judeţean Hunedoara în ultimii 10 ani vor fi inventariate de experţi ai aparatului de specialitate din cadrul instituţiei”. Duminică dimineaţa. Echipa de consilieri avusese, pesemne, o noapte agitată, încercînd să construiască o ripostă la posibila trecere forţată pe tuşă a lui Dorin Gligor: victimizarea acestuia. Iată, pentru că a avut curajul să străpungă corupţia drept în inimă, a fost obligat de sistem să facă pasul în spate! Ce l-or mai fi sfătuit genialii strategi pe Gligor, să se baricadeze în clădirea Consiliului Judeţean şi să strige din balcon, la lumea care trece spre parc, că e victima corupţilor din PNL?

La ora actuală, dintre toţi consilierii judeţeni, Dorin Gligor pare cel mai în măsură să coordoneze Consiliul Judeţean Hunedoara. Ca eficienţă administrativă, dovedită, e cel mai bun. Dar numai deciziile politice ale PNL l-au propulsat acolo şi acum PNL nu poate asista, pasiv, la distrugerea imaginii sale, chiar de către cel pe care l-au susţinut să ocupe înalta funcţie administrativă. Ori Gligor, ca om de construcţie a echipei politice, s-a dovedit a fi un dezastru. Le poate mulţumi sfătuitorilor săi. PNL, fără a acţiona ca o echipă coerentă, omogenă şi motivată, e victimă sigură pentru PSD, la alegerile din 2016. Cîştigarea alegerilor e obiectivul major al PNL, ca partid în întregul său, şi nu victoriile de etapă şi răfuielile interne ale unora şi altora.

Asta este şi marea dilemă a conducerii PNL, în aceste zile: îl schimbăm pe Gligor, dar cu cine? Cu cine? Este altul, printre consilierii judeţeni PNL, capabil să facă faţă funcţiei, aproape la fel de bine, măcar, ca Gligor? Nu prea. Atît au putut produce vechiul PNL şi vechiul PDL hunedorean. Singura alternativă la Gligor pare acum fugitul de la UNPR Adrian David – un tînăr isteţ, citit şi cu mult bun-simţ dar cam cruduţ, deocamdată, pentru o astfel de provocare – şi, mai ales, ce palmă pentru măreţul PNL hunedorean de odinioară, să-şi aleagă ca lider un brăduţ furat recent din pepiniera UNPR! Ăştia sînt oamenii selectaţi de Moloţ şi de Gligor însuşi pentru Consiliul Judeţean, de aceea, acum, forul judeţean e în pragul unei crize politice. Aşa funcţionează selecţia pentru listele de consilieri: să ai bani ca să-ţi plăteşti locul pe listă şi să votezi cum ţi se spune. E tactica politicienilor care conduc partidele pe la judeţ, de a se înconjura de oameni care să nu aibă capacitatea de a le ameninţa funcţia, la o adică. De-aia avem conducători de neînlocuit – şi tot de-aia sînt pline cimitirele de ei.

Alin BENA

 

citeşte şi un interviu cu Adrian David: Dacă azi avem voie să mîncăm un măr, îl mîncăm!

Comments

comments

cioaravopsita

371 Comments

 1. Domnule Bena corect scris era : Ordinul de la Molot catre Timpau a fost dat , Gligor trebuie debarcat!

 2. You made some really good points there. I looked on the internet to find out more about the issue and found most people will go along with your views on this web site.

 3. I truly appreciate this post. I have been looking everywhere for this! Thank goodness I found it on Bing. You ave made my day! Thanks again!

 4. Wow, marvelous blog layout! How long have you been blogging for? you made blogging look easy. The overall look of your web site is great, as well as the content!

 5. Spot on with this write-up, I truly believe this website requirements a lot much more consideration. I all probably be once more to read much much more, thanks for that info.

 6. Incredible mastewq! This blog looks just like my old one! It as on a entirely different subject but it has pretty much the same page layout and design. Outstanding choice of colors!

 7. You made some really good points there. I checked on the internet for additional information about the issue and found most individuals will go along with your views on this site.|

 8. The Silent Shard This may probably be fairly handy for a few of your respective job opportunities I decide to never only with my website but

 9. This is really interesting, You are a very skilled blogger. I ave joined your feed and look forward to seeking more of your fantastic post. Also, I have shared your website in my social networks!

 10. You made some really good points there. I checked on the internet for more info about the issue and found most people will go along with your views on this web site.

 11. Pretty nice post. I just stumbled upon your weblog and wished to say that I have really enjoyed browsing your blog posts. After all I will be subscribing to your feed and I hope you write again soon!

 12. My brother recommended I might like this blog. He was entirely right. This post actually made my day. You can not imagine just how much time I had spent for this information! Thanks!

 13. At this time it looks like Expression Engine is the preferred blogging platform available right now. (from what I’ve read) Is that what you are using on your blog?

 14. I’ve been exploring for a bit for any high-quality articles or blog posts in this sort of house . Exploring in Yahoo I ultimately stumbled upon this website. Reading this info So i am satisfied to exhibit that I’ve a very excellent uncanny feeling I found out just what I needed. I so much definitely will make sure to do not overlook this site and give it a glance regularly.

 15. IaаАа’б‚Т€ТšаЂаŒаАа’б‚Т€ТžаБТžd ought to talk to you here. Which is not some thing I do! I quite like reading a post which will make individuals believe. Also, many thanks permitting me to comment!

 16. It as nearly impossible to find experienced people about this topic, but you sound like you know what you are talking about! Thanks

 17. It as really a cool and useful piece of information. I am glad that you shared this helpful info with us. Please keep us informed like this. Thanks for sharing.

 18. Sweet blog! I found it while surfing around on Yahoo News. Do you have any tips on how to get listed in Yahoo News? I ave been trying for a while but I never seem to get there! Cheers

 19. I think other web-site proprietors should take this website as an model, very clean and magnificent user genial style and design, as well as the content. You are an expert in this topic!

 20. Right now it appears like Drupal would be the preferred blogging platform obtainable at the moment. (from what I ave read) Is that what you are working with in your weblog?

 21. I was suggested this website by my cousin. I am not sure whether this post is written by him as no one else know such detailed about my trouble. You are incredible! Thanks!

 22. Wow! This could be one particular of the most useful blogs We ave ever arrive across on this subject. Actually Fantastic. I am also an expert in this topic so I can understand your hard work.

 23. I will immediately clutch your rss feed as I can at to find your e-mail subscription hyperlink or e-newsletter service. Do you ave any? Please allow me recognise in order that I may subscribe. Thanks.

 24. I just want to say I’m very new to weblog and truly loved your blog. Most likely I’m planning to bookmark your site . You amazingly come with fantastic articles and reviews. Cheers for revealing your web site.

 25. I simply want to say I’m very new to weblog and absolutely enjoyed you’re blog site. Almost certainly I’m want to bookmark your blog . You definitely have amazing writings. With thanks for sharing your blog.

 26. I simply want to say I am just all new to weblog and absolutely savored your web site. Almost certainly I’m likely to bookmark your website . You absolutely have very good writings. Thanks for sharing your website.

 27. I just want to mention I am very new to blogging and site-building and definitely savored this web-site. More than likely I’m want to bookmark your blog post . You absolutely have wonderful well written articles. Thanks for revealing your blog site.

 28. I just want to tell you that I am just new to blogging and site-building and actually liked this web blog. Very likely I’m want to bookmark your site . You actually have incredible article content. Kudos for sharing with us your website.

 29. I just want to say I am just beginner to blogging and site-building and seriously enjoyed this website. More than likely I’m want to bookmark your website . You actually have awesome stories. Appreciate it for revealing your blog site.

 30. I simply want to mention I’m beginner to blogging and site-building and certainly savored you’re blog site. Very likely I’m going to bookmark your site . You really have good stories. Appreciate it for sharing your blog site.

 31. I just want to say I’m new to weblog and certainly enjoyed your web-site. Probably I’m want to bookmark your blog . You absolutely come with good articles. Thank you for sharing with us your webpage.

 32. I simply want to say I am just beginner to blogs and absolutely liked your blog site. Almost certainly I’m want to bookmark your blog post . You really come with excellent well written articles. Thanks a bunch for revealing your web site.

 33. I just want to mention I’m all new to weblog and definitely liked this blog. More than likely I’m likely to bookmark your site . You absolutely have remarkable writings. Bless you for sharing your webpage.

 34. I simply want to mention I am just new to blogs and truly savored this blog. Likely I’m likely to bookmark your blog . You certainly have awesome articles. Bless you for sharing with us your web page.

 35. Modular Kitchens have changed the very idea of kitchen nowadays since it has provided household females with a comfortable yet a classy place in which they may invest their quality time and space.

 36. This very blog is really cool as well as amusing. I have discovered a bunch of helpful things out of it. I ad love to visit it every once in a while. Thanks a lot!

 37. Your article is fantastic! You bring up valid points in an interesting way. I ave read other articles on this topic, but they paled in comparison. You are a persuasive writer.

 38. My brother recommended I might like this web site. He was entirely right. This post actually made my day. You cann at imagine just how much time I had spent for this information! Thanks!

 39. I enjoy what you dudes are up to. This sort of great work and reporting! Keep up the great work guys, I’ve you my own blogroll.

 40. I am really enjoying the theme/design of your site. Do you ever run into any web browser compatibility problems? A number of my blog audience have complained about my site not working correctly in Explorer but looks great in Firefox. Do you have any ideas to help fix this problem?

 41. We’re a group of volunteers and opening a new scheme in our community. Your site provided us with valuable information to work on. You have done an impressive job and our entire community will be thankful to you.

 42. Modular Kitchens have changed the idea of kitchen nowadays since it has provided household ladies with a comfortable yet a classy area through which they can spend their quality time and space.

 43. After study a couple of of the weblog posts on your web site now, and I really like your means of blogging. I bookmarked it to my bookmark web site list and will probably be checking back soon. Pls take a look at my website online as properly and let me know what you think.

 44. It as not that I would like to copy your website, excluding I in fact like the explain. Possibly will you discern me which design are you using? Or was it custom made?

 45. What as up to every one, the contents existing at this web site are in fact awesome for people experience, well, keep up the good work fellows.

 46. Thank you for sharing superb informations. Your website is so cool. I’m impressed by the details that you have on this blog. It reveals how nicely you perceive this subject. Bookmarked this website page, will come back for extra articles. You, my friend, ROCK! I found simply the information I already searched everywhere and just couldn’t come across. What a great site.

 47. is this a trending topic I would comparable to get additional regarding trending topics in lr web hosting accomplish you identify any thing on this

 48. Good day! I know this is kind of off topic but I was wondering if you knew where I could find a captcha plugin for my comment form? I’m using the same blog platform as yours and I’m having trouble finding one? Thanks a lot!|

 49. Just want to say your article is as amazing. The clarity for your put up is just nice and i can suppose you are knowledgeable on this subject. Well with your permission allow me to seize your RSS feed to stay up to date with impending post. Thank you one million and please continue the gratifying work.

 50. I think other website proprietors should take this web site as an model, very clean and magnificent user friendly style and design, as well as the content. You are an expert in this topic!

 51. You have made some good points there. I checked on the internet for additional information about the issue and found most individuals will go along with your views on this web site.

 52. I do not even understand how I stopped up right here, but I believed this put up used to be great. I do not understand who you’re however certainly you’re going to a famous blogger if you aren’t already 😉 Cheers!

 53. I’m not sure exactly why but this weblog is loading extremely slow for me. Is anyone else having this issue or is it a issue on my end? I’ll check back later and see if the problem still exists.

 54. Thanks a bunch for sharing this with all of us you really realize what you’re talking approximately! Bookmarked. Please also consult with my web site =). We could have a hyperlink change arrangement among us|

 55. of course like your website but you have to check the spelling on quite a few of your posts. A number of them are rife with spelling problems and I find it very troublesome to tell the truth nevertheless I will definitely come back again.

 56. I think this is among the most significant info for me. And i’m glad reading your article. But should remark on few general things, The site style is perfect, the articles is really great : D. Good job, cheers|

 57. You could certainly see your skills in the work you write. The sector hopes for even more passionate writers such as you who are not afraid to say how they believe. Always go after your heart.

 58. Wow, amazing blog layout! How long have you been blogging for? you make blogging look easy. The overall look of your website is magnificent, let alone the content!. Thanks For Your article about sex.

 59. Great work! This is the type of info that should be shared around the internet. Shame on Google for not positioning this post higher! Come on over and visit my web site . Thanks =)

 60. Zune and iPod: Most people compare the Zune to the Touch, but after seeing how slim and surprisingly small and light it is, I consider it to be a rather unique hybrid that combines qualities of both the Touch and the Nano. It’s very colorful and lovely OLED screen is slightly smaller than the touch screen, but the player itself feels quite a bit smaller and lighter. It weighs about 2/3 as much, and is noticeably smaller in width and height, while being just a hair thicker.

 61. Call 247 QuickBooks experts at 844 722 6675 for tech support. We can resolve any kind of QuickBooks issue in no time. Quickbooks tech support phone number USA CANADA>>>1844-722-6675 QUICKBOOKS technical SUPPORT PHONE NUMBER QUICKBOOKS HELP DESK SUPPORT TELEHONE NUMBER USA CANADA>>>1844-722-6675 QUICKBOOKS technical SUPPORT PHONE NUMBER QUICKBOOKS HELP DESK SUPPORT TELEHONE NUMBERUSA CANADA>>>1844-722-6675 QUICKBOOKS technical SUPPORT PHONE NUMBER QUICKBOOKS HELP DESK SUPPORT TELEHONE NUMBER USA CANADA>>>1844-722-6675 QUICKBOOKS technical SUPPORT PHONE NUMBER QUICKBOOKS HELP DESK SUPPORT TELEHONE NUMBER USA CANADA>>>1844-722-6675 QUICKBOOKS technical SUPPORT PHONE NUMBER QUICKBOOKS HELP DESK SUPPORT TELEHONE NUMBER USA CANADA>>>1844-722-6675 QUICKBOOKS technical SUPPORT PHONE NUMBER QUICKBOOKS HELP DESK SUPPORT TELEHONE NUMBER USA CANADA>>>1844-722-6675 QUICKBOOKS technical SUPPORT PHONE NUMBER QUICKBOOKS HELP DESK SUPPORT TELEHONE NUMBER USA CANADA>>>1844-722-6675 QUICKBOOKS technical SUPPORT PHONE NUMBER QUICKBOOKS HELP DESK SUPPORT TELEHONE NUMBER USA CANADA>>>1844-722-6675 QUICKBOOKS technical SUPPORT PHONE NUMBER QUICKBOOKS HELP DESK SUPPORT TELEHONE NUMBER USA CANADA>>>1844-722-6675 QUICKBOOKS technical SUPPORT PHONE NUMBER QUICKBOOKS HELP DESK SUPPORT TELEHONE NUMBER USA CANADA>>>1844-722-6675 QUICKBOOKS technical SUPPORT PHONE NUMBER QUICKBOOKS HELP DESK SUPPORT TELEHONE NUMBERUSA CANADA>>>1844-722-6675 QUICKBOOKS technical SUPPORT PHONE NUMBER QUICKBOOKS HELP DESK SUPPORT TELEHONE NUMBER USA CANADA>>>1844-722-6675 QUICKBOOKS technical SUPPORT PHONE NUMBER QUICKBOOKS HELP DESK SUPPORT TELEHONE NUMBER USA CANADA>>>1844-722-6675 QUICKBOOKS technical SUPPORT PHONE NUMBER QUICKBOOKS HELP DESK SUPPORT TELEHONE NUMBER

 62. The new Zune browser is surprisingly good, but not as good as the iPod’s. It works well, but isn’t as fast as Safari, and has a clunkier interface. If you occasionally plan on using the web browser that’s not an issue, but if you’re planning to browse the web alot from your PMP then the iPod’s larger screen and better browser may be important.

 63. Magnificent beat ! I wish to apprentice while you amend your web site, how could i subscribe for a blog website? The account helped me a acceptable deal. I had been tiny bit acquainted of this your broadcast provided bright clear concept|

 64. You can certainly see your enthusiasm within the paintings you write. The arena hopes for more passionate writers like you who are not afraid to say how they believe. At all times follow your heart.

 65. I’m really loving the theme/design of your website. Do you ever run into any browser compatibility issues? A few of my blog audience have complained about my site not operating correctly in Explorer but looks great in Firefox. Do you have any suggestions to help fix this issue?|

 66. Very nice article and straight to the point. I am not sure if this is in fact the best place to ask but do you folks have any ideea where to get some professional writers? Thx

 67. So pleased to possess located this submit.. Undoubtedly valuable perspective, many thanks for expression.. Excellent views you possess here.. I enjoy you showing your point of view..

 68. Normally I don at read article on blogs, however I would like to say that this write-up very compelled me to check out and do so! Your writing style has been amazed me. Thanks, quite great article.

 69. of course, study is paying off. Is not it good whenever you uncover an excellent article? My personal internet searching seem full.. thank you. Great ideas you have got here..

 70. Thanks a lot for sharing this with all folks you really recognise what you’re speaking about! Bookmarked. Kindly additionally discuss with my website =). We can have a link change arrangement among us|

 71. Woah! I’m really digging the template/theme of this website. It’s simple, yet effective. A lot of times it’s very difficult to get that „perfect balance” between superb usability and visual appearance. I must say you’ve done a great job with this. In addition, the blog loads extremely fast for me on Internet explorer. Superb Blog!|

 72. It’s a pity you don’t have a donate button! I’d certainly donate to this fantastic blog! I guess for now i’ll settle for bookmarking and adding your RSS feed to my Google account. I look forward to fresh updates and will talk about this website with my Facebook group. Chat soon!|

 73. EcpwiL Usually I don at learn post on blogs, but I wish to say that this write-up very pressured me to take a look at and do it! Your writing style has been amazed me. Thanks, very nice post.

 74. You are so interesting! I don’t think I have read through anything like this before. So nice to discover someone with some original thoughts on this topic. Seriously.. thank you for starting this up. This web site is something that is needed on the web, someone with some originality!|

 75. I’m very pleased to uncover this site. I wanted to thank you for your time for this particularly wonderful read!! I definitely loved every bit of it and i also have you saved as a favorite to see new information in your site.|

 76. Superb blog! Do you have any hints for aspiring writers? I’m hoping to start my own blog soon but I’m a little lost on everything. Would you propose starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many choices out there that I’m completely confused .. Any tips? Many thanks!|

 77. We stumbled over here different page and thought I may as well check things out. I like what I see so i am just following you. Look forward to looking into your web page repeatedly.

 78. Once I initially commented I clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and now each time a remark is added I get four emails with the same comment. Is there any means you possibly can take away me from that service? Thanks!

 79. I’ve learn some good stuff here. Definitely price bookmarking for revisiting. I wonder how much attempt you put to create one of these great informative website.

 80. Usually I do not learn post on blogs, however I would like to say that this write-up very forced me to check out and do it! Your writing style has been surprised me. Thanks, quite nice post.

 81. Wow, awesome blog layout! How lengthy have you been blogging for? you make blogging look easy. The entire look of your website is magnificent, let alone the content material!

 82. Thanks for ones marvelous posting! I certainly enjoyed reading it, you might be a great author.I will make sure to bookmark your blog and definitely will come back at some point. I want to encourage you to ultimately continue your great writing, have a nice weekend!

 83. This is really interesting, You’re a very skilled blogger. I’ve joined your rss feed and look forward to seeking more of your magnificent post. Also, I have shared your site in my social networks!

 84. This awesome blog is really awesome and informative. I have chosen a lot of handy advices out of this amazing blog. I ad love to go back again and again. Thanks!

 85. Nice blog right here! Also your web site so much up very fast! What host are you the usage of? Can I am getting your associate link on your host? I desire my website loaded up as fast as yours lol

 86. You made some clear points there. I looked on the internet for the topic and found most guys will consent with your website.

 87. Wow, superb blog layout! How long have you been blogging for? you make blogging look easy. The overall look of your website is wonderful, let alone the content!. Thanks For Your article about sex.

 88. Very nice post. I just stumbled upon your blog and wanted to say that I ave really enjoyed browsing your blog posts. After all I will be subscribing to your rss feed and I hope you write again soon!

Lasă un răspuns