331

Ziarist de provincie

Anamaria 2“Prostul”, “curva proastă”, “retardatul”, “penibilul” şi multe alte epitete frumoase pe care le adresaţi voi, în comentarii, sub fusta anonimatului, la materialele lui. Ale ziaristului de provincie, care scrie despre ce nu vă convine vouă.

Ziaristul de provincie e prostul ăla care scrie cu mânie proletară despre cum nu vă sunt vouă date drepturile salariale, în vreme ce el munceşte fără carte de muncă, pe 600 de lei. E idioata aia care vine la grevele voastre pentru “a relata de la faţa locului”, când sunteţi voi nemulţumiţi că aţi fost călcaţi pe cap de patroni, în timp ce ea nu şi-a mai luat salariul de vreo două luni şi trăieşte din pensia mamei.

Ziaristul de provincie e fraierul ăla care încă îşi mai iubeşte meseria şi, chiar dacă are în meniu doar covrigi şi iaurt, se umple de ruşine când colegii lui, la conferinţele de presă, îşi îndeasă fursecurile şi sticlele cu suc de pe masă în geantă. Ştie că, oricât de bine şi-ar face meseria, mai apoi, voi tot în categoria “fomiştilor” o să-l includeţi. Şi, dacă după nişte ani de muncă, n-ai făcut gastrită sau ulcer de la nervi, nu te poţi numi ziarist.

Tot viaţă de ziarist este când munceşti săptămâni în şir la un material, de care eşti mândru şi constaţi că n-o să-ţi apară niciodată, fiindcă şefii – ăia de se plimbă în X5 cumpărat din şpăgi şi şantaj – au găsit încă o vacă de muls prin subiectul tău. Iar tu rămâi cu umilinţa, frustrarea şi neputinţa de a fi, încă o dată, călcat în picioare. Un om deştept a spus, odată, “că cel mai bogat ziarist e cel care nu scrie nimic”. Asta nu ţi se aplică ţie, pentru că tu vrei să scrii, încă mai ai drag de meserie şi crezi că poţi schimba lumea. Dar lumea nu te lasă.

Ziaristă e şi aia care are ghinionul de a fi frumuşică şi e trimisă de şefi “la interviuri”, trezindu-se mai apoi cu mâna vreunui ghiolban pe picioarele ei, în timp ce-i spune: “Sărăcio, nu mai fă pe mironosiţa! Nu toate vreţi bani? Ce dracu? Mori de foame şi faci figuri!”. Tot ziaristă e şi ailaltă care îndrăzneşte “să se ia în gură” cu unul plătit din banii noştri care-i spune că e “un nimeni” şi, când vine vorba de apărare, îşi aude şeful cum îl sună pe ăla şi-şi cere scuze: “iertaţi-o, domnule, e tânără şi mai tâmpită de fel. N-o să se mai întâmple”.

Încă mai am colegi de ispravă în presa noastră. Sunt puţini, îi numeri pe degete. Muncesc, de dimineaţa până seara, fiind înjuraţi sau apreciaţi, în funcţie de subiectele voastre de interes. Cei mai mulţi sunt singuri: nimeni nu poate sta lângă un om care şi-a dedicat întreaga viaţă unei meserii care te îmbolnăveşte. Iar cei care mai au încă partener de viaţă au parte de certuri interminabile, tot din cauza meseriei. Am avut colegi talentaţi care, după ce şi-au făcut o familie, şi-au dat seama că nu mai pot continua într-un astfel de ritm şi au ales să plece, rămânând doar cu acea scânteie în priviri când îşi dau seama că au dat peste un subiect bun. Însă îşi văd mai departe de drum, spre locul lor de muncă mai bine plătit, care aduce linişte familiei. Pentru că pasiunea nu ţine niciodată de foame şi nu-ţi plăteşte facturi.

Am avut o prietenă, Mihaela Ghiuca se numea. “Femeia-bărbat” îi spuneam noi. Mică, înfiptă şi-a dracului. Mureau de frică ăia de aveau nenorocirea de a se încadra în categoria “subiecte”. Ani întregi, a fost folosită de fiecare redacţie în parte, să latre la unul şi la altul, iar când lătratul era “cu folos” pentru patronat, era concediată, fiindcă ea voia să scrie în continuare. Acum nu mai era bună, deranja interesele şefilor.

A murit în urmă cu aproape trei ani, după ce un atac cerebral a transformat-o în legumă. Se enervase pe încă unul din corupţii noştri. Ea a murit, ăla e bine mersi în continuare. La spital, pentru a primi îngrijirea care i se cuvenea, a trebuit să apelăm la pile şi relaţii, că nu avea asigurare, iar medicamentele, foarte scumpe, nu existau în farmacia unităţii.

A fost îngropată de primarul Lupeniului, Cornel Resmeriţă, care era duşmanul ei de moarte. A avut omul cu ce se bate în piept mai apoi, arătând cât e de creştin şi cum întoarce şi celălalt obraz… A trebuit să ne certăm şi cu popii, că unul nu voia s-o îngroape pentru că scrisese despre el, iar altul cerea bani “ca să tragă cloapetele”.

La înmormântare au fost doar “amărâţii, fomiştii, fraierii”, colegii de suferinţă, ăia care se spetesc pe 600 de lei. Şefii mari, care s-au folosit atâţia ani la rând de ea, n-au venit. Era sub demnitatea lor să vină la un om îngropat de primărie.

Acela a fost momentul când am decis că, oricât de drag mi-ar fi jurnalismul, să nu mă las acaparat în totalitate de el. Să scriu doar de drag. Când, cum şi despre ce vreau. Pentru că, dincolo de furturi şi corupţie, există viaţă, ce abia aşteaptă să fie trăită şi care trece pe lângă noi, dacă nu suntem atenţi.

 

Anamaria SANDA

Comments

comments

cioaravopsita

331 Comments

 1. Am fost jurnalist 4 ani. Am lucrat în presa scrisă pentru patroni ca cei descrişi de tine. Tu poţi să mă crezi sau nu. Contează prea puţin dacă te unge la inimă că aş putea fi un anonim pus pe rele. Ce contează e că mi s-a scurs o lacrimă prin pulă citind textul tău. O vai, noi – cruciaţi ai scrisului. O vai, noi – cei neînţeleşi. Cum băgăm noi în geantă fursecuri…
  Căcat.
  Nu te-a pus nimeni să te speteşti pe un salariu de mizerie şi să faci slalom printre deadline-uri nerealiste. Dar absolut nimeni. Nu te-a pus nimeni să tragi de ăla de la DTP şi să te chiorăşti pe BT-uri scoase la consum minim, ”să facem economii”. Nu m-a pus nimeni nici pe mine. Când n-a mai fost plăcut, am plecat altundeva. Şi-n fiecare loc am dat peste aceiaşi fomişti pe care-i reprezinţi: cu capul plecat, văitându-se, agitând stindardul lui ”noi vă dăm glas”, ciupind câte un suc pe la evenimente. Mă piş pe voi. Bă – MĂ PIŞ PE VOI – eu, un fost jurnalist.
  Ştiai în ce te bagi când te-ai băgat. Iar mai apoi, când a fost rău, ştiai unde rămâi. Lasă-mă cu primarul din Lupeni şi patroni care ţi-au pus mâna pe coapsă. Astea-s poveşti de uimit internauţii naivi. Salarii mici şi clienţi imbecili găseşti peste tot. Du-te printr-o firmă de confecţii şi bagă un articol dup-aia. Scrie despre cum alea luptă zi de zi să ne îmbrace pe noi, că vai – iarna e frig. Cum sunt femeile alea abuzate. Şi pe ce salarii.
  Ce-am găsit în fiecare redacţie în care am lucrat (apropos, sunt şi eu din provincie): jurnalişti trecuţi de 40 care ţin cu dinţii de acelaşi job de căcat. Care te sapă pe la spate pentru un 5% la salariu. Care balotează pişcoturi, îndeasă plicuri în buzunar, se pleacă în faţa şefului şi n-au nici acum habar cum se salvează un PDF. Oameni care scriau căcaturi, dând cu peniţa în fiecare subiect; oameni care umflau faptele ca să fie povestea vandabilă. Aceiaşi oameni scriu azi titluri prin tabloide: ”Vezi aici cine a făcut ce nu-ţi vine să crezi, şi cu cine.” Apoi ies în cea mai infectă crâşmă şi-şi varsă amarul: că salariul e mic, că ei fac artă, că şeful şi-a băgat băiatul în redacţie, că n-au condiţii, că n-au benzină. Iar a doua zi o iau de la capăt: ”Detaliul din gestul la care nu te-ai fi gândit”.
  Mă piş pe ei. Serios: mă piş pe toţi. Din partea mea să moară de foame.
  Grămada aia de pule virtuale pe care şi le primesc prin comentarii nu e lacrimogenă în întregime. Cam 80% din grămada aia o merită pe deplin.
  Prin 2008 lucram la o revistă. Am lucrat două zile la foc continuu pe un articol, ca la print să apară numele şefului în locul numelui meu. Şi nu contează că redactorul-şef ştia, că nu mi-a spus, că şeful era un imbecil sau că e nedrept. Contează că a doua zi mi-am dat demisia.
  Tu?
  Tu scrii articole pe blog. Să vadă lumea ce greu e.
  Succes.

  • Pentru ca am ras sanatos citind comentariul tau nu ma pot abtine sa nu raspund si eu un om de rand.Citind inca de la inceput m-am intrebat, ,sunt oare in fata unei minuni exista cineva care poate sa planga pe p –.atata amar are pe suflet incat ii curg lacrimi pana si din p–..,,Nu se poate mi-am raspuns singura asa minune nu exista.Pai daca nu e minune inseamna ca e vorba de vreo problema care provoaca scurgeri care d-lui le numeste lacrimi.Un om care se contrazice singur.Care spune ca a fost in domeniu 4 ani.Pai un om istet nu are nevoie de 4 ani sa inteleaga ce se ascunde in spatele unei meserii oricare ar fii acea meserie.Daca exista pasiune ptr.ceea ce faceai si curaj pentru a nu ceda nu trebuia sa renunti.Daca ai renuntat dupa 4 ani inseamna ca ti s-a umplut atat de mult vezica neputand sa urinezi si iti vine acum sa te pi– ori ai descoperit culisele vreunei afaceri din care poti sa scoti bani fara sa mai te deranjeze vezica.

 2. Eu m-am regasit in multe dintre cele scrise de tine. Si ai dreptate: familia nu prea e compatibila cu presa bine facuta. Si am ales si eu familia si linistea ei, dar am ramas cu regretul ca nu mai scriu, dupa aproape sapte ani de presa. Iar in provincie, cum se spune atat de peiorativ, si un an reprezinta mult, pt ca n-ai weekend-uri libere, concediul ti se rezuma la doua sapt pe an, muncesti ca sa umpli pagini etc. Iar calitatea are de suferit, clar. Iar anchetele de care zici, sa fie clar, se fac mai curand in timpul liber, pt ca tb sa acoperi paginile de ziar, in tot acest timp. Si, dupa ce ti-ai sacrificat timp si nervi, hop vine vestea cea mare: nu mai publicam ancheta.
  Si mai exista si situatii in care tb sa faci o ancheta in numai o zi-doua si sa fie si buna de tipar. Mda.
  Iar cel care a comentat mai sus: la cati ani ai lucrat in presa, n-as spune ca ai dreptul sa judeci alegerile unora sau altora. Mai multa intelepciune nu strica. Iar pentru tine e clar ca jurnalismul nu e o pasiune, pt ca, de ar fi fost, ai fi ajuns si tu ca ziaristii descrisi mai sus. Asa ca las-o balta!

  • Nu anonimitatea mea e problema; mesajul e acelaşi, indiferent de nume. Până una-alta, mi-ai demonstrat că e bine să am vezica pregătită.

 3. absolut superb, dar si sfasietor articolul tau.
  adevarat, cu o mica precizare: „cel mai bogat ziarist e cel care nu scrie nimic”

  lucrator in presa, poate, nu ziarist, pentru ca in presa sunt multi lucratori in presa, putini jurnalisti/ziaristi

 4. HEI, tristule – ia cu diazepam, tata. Se termina repede si nu doare. Nu ai inteles nimic din viata si este evident ca traiesti degeaba.

 5. @HEI -îmi pare rău, ai coborît nepermis de mult nivelul comentariilor. Eşti binevenit oricînd (căci scrii bine), dar fără birjăreli de Bariera Vergului, dacă se poate. Nu sîntem pudibonzi pe-aici, însă v-aş ruga să păstraţi dialogul în limita decenţei minimale.
  Mulţumesc tare!

 6. As fi dat un like la articol, dar nu am cum. Ci doar Share.
  Apreciez cioara vopsita pentru cuvintele ce merg pana in rarunchi.
  (iar fostul jurnalist Hei, e doar un fost si actual vulgar. Pacat. Ar fi avut talent dar e nepermis de scarbos in limbaj; insa nu toti barbatii sunt la fel de vulgari cum s-ar deduce din comentariul lui Manuel).
  Eu cred ca un ziarist, ca cioara vopsita, daca stie sa isi vanda marfa (articolele) ar putea face de placere ceea ce face, si chiar cu folos. Dar pentru asta trebuie sa dobandeasca mentalitatea de antreprenor, chiar daca mai primeste inca leafa.

 7. Pingback: Ruksis450
 8. Pingback: Ruksis780
 9. This blog is definitely interesting and also diverting. I have chosen a lot of useful things out of this source. I ad love to come back again soon. Thanks a bunch!

 10. That is a great tip especially to those new to the blogosphere. Brief but very precise information Many thanks for sharing this one. A must read article!

 11. You completed several nice points there. I did a search on the theme and found the majority of folks will consent with your blog.

 12. I simply could not go away your website prior to suggesting that I actually loved the usual info a person provide on your visitors? Is gonna be again steadily in order to inspect new posts

 13. Spot on with this write-up, I seriously believe that this website needs a lot more attention. I all probably be back again to see more, thanks for the advice!

 14. I?¦m not certain where you’re getting your info, but good topic. I needs to spend some time studying much more or working out more. Thank you for wonderful info I used to be looking for this info for my mission.

 15. This is very interesting, You are a very skilled blogger. I ave joined your rss feed and look forward to seeking more of your great post. Also, I have shared your website in my social networks!

 16. Nice weblog here! Additionally your website a lot up very fast! What web host are you using? Can I am getting your associate hyperlink on your host? I wish my site loaded up as fast as yours lol

 17. Very good comments, i really love this site , i am happy to bookmarked and tell it to my friend, thanks for your sharing.

 18. Thanks for another magnificent article. Where else could anyone get that kind of info in such an ideal way of writing? I have a presentation next week, and I am on the look for such information.

 19. I think other website proprietors should take this website as an model, very clean and magnificent user friendly style and design, let alone the content. You are an expert in this topic!

 20. wonderful post, very informative. I wonder why the other specialists of this sector do not notice this. You should continue your writing. I am confident, you have a great readers a base already!

 21. You have made some good points there. I checked on the web for more information about the issue and found most individuals will go along with your views on this website.

 22. These are genuinely great ideas in on the topic of blogging. You have touched some fastidious factors here. Any way keep up wrinting.

 23. My brother suggested I might like this website. He was entirely right. This post actually made my day. You cann at imagine just how much time I had spent for this information! Thanks!

 24. I just want to mention I am new to weblog and absolutely loved you’re web blog. Probably I’m likely to bookmark your website . You certainly come with outstanding article content. Thanks a lot for sharing with us your website page.

 25. I just want to mention I am just new to blogging and site-building and really savored your web-site. More than likely I’m likely to bookmark your website . You amazingly have terrific articles. Cheers for sharing with us your web site.

 26. I simply want to say I’m new to blogging and site-building and absolutely liked your web page. Likely I’m planning to bookmark your blog post . You surely come with good posts. Regards for sharing with us your website page.

 27. I just want to say I am just newbie to blogging and site-building and really savored your web-site. Almost certainly I’m going to bookmark your blog . You really have superb articles. Many thanks for sharing with us your webpage.

 28. I just want to tell you that I am just newbie to weblog and truly loved this blog. Most likely I’m planning to bookmark your blog post . You absolutely have incredible posts. Appreciate it for revealing your web site.

 29. I simply want to mention I am just very new to blogs and really savored this web blog. Very likely I’m going to bookmark your blog . You amazingly come with excellent stories. With thanks for sharing your web-site.

 30. I just want to say I am newbie to weblog and certainly savored you’re web page. Almost certainly I’m want to bookmark your site . You really have wonderful stories. Thank you for revealing your web page.

 31. I simply want to tell you that I am beginner to weblog and actually liked this web-site. Probably I’m likely to bookmark your blog post . You absolutely have good well written articles. Cheers for sharing your web site.

 32. I simply want to mention I am newbie to blogging and absolutely savored you’re web page. Probably I’m planning to bookmark your blog . You surely come with fantastic articles. Bless you for revealing your website page.

 33. I simply want to say I am just beginner to blogging and site-building and actually liked your web blog. Almost certainly I’m going to bookmark your blog . You amazingly have good articles. Regards for revealing your web site.

 34. Woman of Alien Perfect work you have done, this great site is actually interesting with fantastic details. Time is God as means of maintaining all the things from going on at once.

 35. Sweet blog! I found it while surfing around on Yahoo News. Do you have any suggestions on how to get listed in Yahoo News? I ave been trying for a while but I never seem to get there! Cheers

 36. Pretty nice post. I just stumbled upon your weblog and wanted to say that I’ve really enjoyed browsing your blog posts. In any case I’ll be subscribing to your rss feed and I hope you write again very soon!|

 37. hello there and thank you for your information – I’ve definitely picked up anything new from right here. I did however expertise a few technical points using this website, as I experienced to reload the web site many times previous to I could get it to load properly. I had been wondering if your web host is OK? Not that I’m complaining, but sluggish loading instances times will very frequently affect your placement in google and can damage your high-quality score if advertising and marketing with Adwords. Well I’m adding this RSS to my e-mail and can look out for much more of your respective intriguing content. Ensure that you update this again soon..

 38. Wow! This can be one particular of the most useful blogs We ave ever arrive across on this subject. Basically Wonderful. I am also a specialist in this topic therefore I can understand your effort.

 39. Hiya, I’m really glad I have found this information. Nowadays bloggers publish just about gossips and internet and this is actually annoying. A good website with interesting content, this is what I need. Thanks for keeping this website, I will be visiting it. Do you do newsletters? Cant find it.

 40. Hiya, I’m really glad I’ve found this info. Nowadays bloggers publish only about gossips and net and this is actually irritating. A good web site with exciting content, this is what I need. Thanks for keeping this site, I will be visiting it. Do you do newsletters? Cant find it.

 41. Today, considering the fast way of life that everyone leads, credit cards get this amazing demand throughout the market. Persons from every field are using credit card and people who not using the card have arranged to apply for one. Thanks for expressing your ideas on credit cards.

 42. I think other site proprietors should take this web site as an model, very clean and excellent user genial style and design, as well as the content. You are an expert in this topic!

 43. It’s a shame you don’t have a donate button! I’d without a doubt donate to this outstanding blog! I suppose for now i’ll settle for book-marking and adding your RSS feed to my Google account. I look forward to fresh updates and will talk about this blog with my Facebook group. Chat soon!

 44. What if I told you that knowledge is power and the only thing standing inside your strategy is reading the remaining of this article Not fake

 45. You can definitely see your expertise in the work you write. The arena hopes for more passionate writers like you who are not afraid to mention how they believe. Always go after your heart.|

 46. Intuit certified technicians call +1-844-722-6675 for technical assistance. Get support by experts. Call our toll free number today for QuickBooks Support. Supported Keywords:Quickbooks technical support | Quickbooks support | QuickBook technical support | Quickbook support | QuickBooks support contact number | Quickbooks Support Phone Number | Quickbooks Phone Support | Quickbooks Canada 2014 | Quickbooks support toll free number | Quickbooks help line number | support for Quickbooks | Quickbooks tech support | Quickbooks contact | QuickBooks 2008 Support | QuickBooks 2009 Support | QuickBooks 2010 Support | QuickBooks 2011 Support | QuickBooks 2012 Support | QuickBooks 2013 Support |QuickBooks 2014 Support | QuickBooks Technical Support | QuickBooks 2015 Help | QuickBooks 2015 Support |

 47. I’а†ve learn several excellent stuff here. Certainly worth bookmarking for revisiting. I wonder how a lot attempt you set to make the sort of wonderful informative web site.

 48. This is really interesting, You’re a very skilled blogger. I’ve joined your rss feed and look forward to seeking more of your excellent post. Also, I’ve shared your site in my social networks!|

 49. I have been surfing online more than 2 hours today, yet I never found any interesting article like yours. It’s pretty worth enough for me. In my opinion, if all site owners and bloggers made good content as you did, the net will be a lot more useful than ever before.|

 50. Unquestionably believe that which you stated. Your favorite justification appeared to be on the net the easiest thing to be aware of. I say to you, I certainly get irked while people consider worries that they plainly don’t know about. You managed to hit the nail upon the top and defined out the whole thing without having side effect , people can take a signal. Will likely be back to get more. Thanks|

 51. You could definitely see your skills within the work you write. The world hopes for more passionate writers like you who are not afraid to say how they believe. At all times go after your heart.

 52. You have made some good points there. I checked on the internet to find out more about the issue and found most individuals will go along with your views on this web site.

 53. great post, very informative. I wonder why the other specialists of this sector do not realize this. You must proceed your writing. I am sure, you have a great readers’ base already!

 54. My spouse and I absolutely love your blog and find nearly all of your post’s to be exactly what I’m looking for. Do you offer guest writers to write content for you personally? I wouldn’t mind creating a post or elaborating on most of the subjects you write concerning here. Again, awesome site!|

 55. There’s definately a great deal to know about this issue. I really like all of the points you’ve made.|

 56. What i don’t realize is in truth how you’re not actually a lot more smartly-liked than you might be right now. You are so intelligent. You know thus considerably in the case of this topic, produced me in my opinion consider it from numerous various angles. Its like women and men aren’t involved until it’s one thing to do with Lady gaga! Your personal stuffs great. Always care for it up!

 57. We’re a gaggle of volunteers and starting a new scheme in our community. Your website offered us with useful info to work on. You’ve done an impressive task and our entire neighborhood can be thankful to you.|

 58. Aw, this was a very good post. Taking a few minutes and actual effort to make a good article… but what can I say… I put things off a whole lot and don’t seem to get anything done.|

 59. This awesome blog is definitely awesome and diverting. I have discovered helluva handy things out of this blog. I ad love to return over and over again. Thanks a lot!

 60. Wow, incredible blog layout! How long have you been blogging for? you made blogging look easy. The overall look of your site is excellent, as well as the content!|

 61. I’ve recently started a website, the info you provide on this website has helped me greatly. Thanks for all of your time & work.

 62. You can definitely see your enthusiasm in the work you write. The sector hopes for even more passionate writers like you who aren at afraid to mention how they believe. At all times follow your heart.

 63. Hi there, i read your blog from time to time and i own a similar one and i was just wondering if you get a lot of spam responses? If so how do you protect against it, any plugin or anything you can suggest? I get so much lately it’s driving me crazy so any help is very much appreciated.

 64. Owuc5q What as up everybody, here every person is sharing such knowledge, therefore it as nice to read this blog, and I used to pay a quick visit this website everyday.

 65. Hi, this weekend is fastidious designed for me, since this point in time i am reading this impressive educational article here at my house.|

 66. your blog is really a walk-through for all of the information you wanted about this and didn at know who to ask. Glimpse here, and you all definitely discover it.

 67. You created some decent factors there. I looked online with all the problem and located most individuals goes moreover to utilizing your site.

Lasă un răspuns