Nu este un secret ca vinul iti da puterea de a zambi atunci cand nu vrei si ca, daca este consumat cu moderatie, poti fi mai longeviv. Aceste studii efectuate de-a lungul istoriei de catre medici si specialisti au dus la concluzia ca un pahar de vin rosu este mai benefic decat credem pentru organism. Crama Girboiu ofera o selectie foarte buna de vinuri rosii , produse din struguri locali din soiuri precum Cabernet Sauvignon, Merlot sau Feteasca Neagra.

Sticla de vin Epicentrum Merlot&Cabernet Sauvignon este o alegere foarte buna pentru toti cei care doresc sa guste savoarea vinului Girboiu. Un cupaj rosu clasic bordolez dintre Merlot si Cabernet Sauvignon maturat 12 luni in baricuri de stejar frantuzesc. Notele sale primare de mure, coacaze negre si prune se dezvolta gradat, lasand loc aromelor discrete de vanilie, cuisoare, tabac si cacao. Vinul este echilibrat cu un corp amplu, taninuri pronuntate si o aciditate pe masura: impresioneaza printr-un post gust lung, savuros.

Vinificat in mod clasic pentru a fi un vin rosu sec, strugurii Merlot pot avea diferente dramatice de aroma in functie de tipul de clima in care sunt cultivate. Multe regiuni viticole renumite pentru cultivarea Merlot vor produce atat amestecuri de vin rosu, cat si vinuri monovarietale cu strugurii Merlot.

Merlot tinde sa aiba un profil aromatic similar cu Cabernet Sauvignon si se afla de fapt din aceeasi familie de struguri. Principala diferenta dintre acesti struguri este ca Merlot are o piele mai subtire si tinde sa fie mai putin astringent din cauza taninilor mai putini si mai moi. De asemenea, mentine un corp mai fructuos, uneori mai putin complex.

In timp ce aroma Merlot variaza in functie de locul in care este crescuta din punct de vedere climatic, veti obtine de obicei note de fructe albastre coapte, negre si rosii. Aceste note de degustare sunt adesea sustinute de subtonuri de coco, vanilie si diferite tonuri pamantesti.

Merlot este un soi de struguri care se poate descurca atat in climatul cald, cat si in cel rece. Cu toate acestea, este important sa retineti ca „cald” si „rece” este adesea un termen subiectiv in lumea vinului.

De exemplu, multi producatori de vin din lumea veche din Bordeaux considera ca vremea de vara de 28 de grade  este calda, in timp ce majoritatea producatorilor nostri de Merlot din lume considera ca 60 de grade sunt pe partea mai rece.

De dragul acestui articol, 60 de grade vara este rece. Acestea fiind spuse, Merlot poate prospera atat in clima calda, cat si in clima rece, cand i se administreaza cantitatea adecvata de TLC, cu grade diferite de maturitate si randament.

In ceea ce priveste compozitia solului, Merlot se adapteaza bine la tipurile de sol cu namol si pietris, precum si la calcar si argila.

Datorita structurii mai usoare a taninului Merlot, de obicei nu aveti o senzatie intensa de astringenta in gura. Acest lucru face ca Merlot sa fie distractiv de asociat cu carne de pasare si carne mai usoara, pe partea dulce sau sarata. Putem aduaga la lista rata prajita, lechonul sau puiul la gratar cu miere.

Beneficiile potentiale pentru sanatate ale vinului rosu

Poate combate inflamatia: Vinul rosu este abundent in anumiti polifenoli, inclusiv resveratrol, antociani, catehine si tanini (proantocianidine si elagitanine). Resveratrolul se gaseste in special nu doar in vinul rosu, ci si in alimente precum struguri, arahide, ciocolata si anumite fructe de padure. Cercetarile sugereaza ca compusii fenolici din vinul rosu prezinta proprietati antioxidante si antiinflamatorii. Cercetarile nu numai ca sugereaza ca consumul de vin rosu poate reduce rezistenta la insulina, dar poate reduce si stresul oxidativ.

Va poate ascuti mintea: flavanolii din vin va pot proteja celulele corpului care sustin vasele de sange sanatoase – un beneficiu fiziologic cheie care poate imbunatati fluxul de sange catre creier si preveni dezvoltarea placii daunatoare. Studiile la animale sugereaza ca resveratrolul poate preveni in special declinul memoriei legate de varsta.

Poate imbunatati starea de spirit: studiile au legat consumul moderat de alcool de o stare de spirit mai buna. Un studiu din 2021 a aratat ca persoanele care au luat un pahar de vin intr-un mediu neplacut au experimentat acelasi nivel de imbunatatire a dispozitiei, ca si persoanele care s-au transformat intr-un mediu mai placut.

Poate promova longevitatea: da vina pe efectele de relaxare ale absorbtiei. Studiile pe termen lung ale populatiei au legat consumul moderat de alcool de o viata mai lunga. Cercetarile sugereaza, de asemenea, ca este posibil sa se consolideze efectul resveratrolului cu o dieta echilibrata, care sa puna accentul pe alimentele dense in nutrienti, ambalate cu fibre dietetice, vitamine si minerale (similar cu dieta mediteraneana). Asa ca combina paharul de vin cu o masa sanatoasa!

Numai ezitati si incercati gama de vin rosu de la crama Girboiu!