Catalizatorul vehicul , de asemenea , pe scurt catalizator, este utilizat pentru tratarea gazelor de esapament in vehiculele cu motor cu ardere interna . Convertorul catalitic poate reduce drastic emisiile de poluanti din gazele de esapament . De obicei, intregul sistem de tratare ulterioara a gazelor de esapament este denumit convertor catalitic pentru vehicul.

Inginerul francez Eugene Houdry a fost inventatorul primului convertor catalitic pentru automobile . In jurul anului 1950, cand au fost publicate rezultatele primelor studii asupra smogului din Los Angeles, el a fost ingrijorat de influenta gazelor de esapament ale autovehiculelor asupra poluarii aerului si a infiintat o companie speciala, Oxy-Catalyst Company , pentru a dezvolta convertoare catalitice pentru motoarele pe benzina. – o idee care era cu mult inaintea timpului sau. El a dezvoltat primul convertor catalitic pentru automobile si a primit un brevet pentru acesta in 1956. Cu toate acestea, acesti convertoare catalitice auto nu au fost utilizate, deoarece au fost otravite de plumb in agentul antitromb tetraetil .

Mai tarziu, John J. Mooney si Carl D. Keith au dezvoltat catalizatorul cu trei cai la Engelhard Corporation , care l-a lansat in 1973 pe piata. Deoarece un motor pe benzina are emisii semnificativ mai mari decat un motor diesel si in statul pionier din California existau predominant motoare pe benzina, convertoarele catalitice ale vehiculelor au fost introduse pentru prima data in motoarele pe benzina.

In Europa, primele masini cu convertizoare catalitice nu au fost inregistrate pana in 1985, in anii urmatori, masinile noi au fost din ce in ce mai echipate cu convertoare catalitice, inainte de stabilirea obligatiei convertorului catalitic la nivelul UE pentru toate masinile noi cu motoare pe benzina din 1993 .

Sarcina convertorului catalitic al vehiculului este transformarea chimica a poluantilor de combustie hidrocarburi (C m H n ), monoxid de carbon (CO) si oxizi de azot (NO x ) in substante netoxice dioxid de carbon (CO 2 ), apa ( H 2 O) si azot (N 2 ) , prin oxidare sau reducere . In functie de punctul de functionare al motorului si cu conditii optime de functionare ale convertorului catalitic, se pot realiza rate de conversie de aproape 100%. In tratarea ulterioara a gazelor de esapament, pe langa poluantii gazosi, funinginea sau particulele trebuie, de asemenea, reduse, vezi filtrele de particule de funingine diesel si filtrele de particule Otto .

Deoarece activitatea catalitica optima este disponibila numai intr-un anumit interval de temperatura, atat proiectarea sistemului de evacuare, cat si strategia de functionare pot influenta semnificativ eficacitatea. In special, capacitatea de a realiza conversia rapid dupa pornirea vehiculului are un impact semnificativ asupra emisiilor totale.

Convertorul catalitic al vehiculului consta de obicei din mai multe componente. Un corp de fagure stabil la temperatura, realizat din folii ceramice, de obicei de cordierita sau metalice (de exemplu, metalita ), care are un numar mare de canale cu pereti subtiri, serveste ca suport . Asa-numita pelerina se afla pe suport . Se compune din oxid de aluminiu poros (Al 2 O 3 ) si este utilizat pentru marirea suprafetei. Catalizatorul fiind realizat din metale pretioase, aruncarea acestuia nu este o solutie viabila. Exista centre amenajate pentru reciclare catalizatoare.