Primavara este un moment crucial in ciclul de crestere a plantelor, iar fertilizarea foliara de primavara reprezinta o practica agricola esentiala pentru a asigura sanatatea plantelor si o recolta bogata. Acest proces implica aplicarea de nutrienti direct pe frunzele plantelor, ceea ce permite absorbtia rapida a acestora.

De beneficii aduce fertilizarea de primavara?

Fertilizarea foliara de primavara aduce numeroase beneficii plantelor si culturilor agricole:

 • Absorbtie rapida a nutrientilor: Prin aplicarea directa pe frunze, nutrientii sunt absorbiti mai rapid de catre plante, contribuind la o crestere rapida si uniforma.
 • Corectarea deficientelor de nutrienti: Fertilizarea foliara permite remedierea rapida a deficientelor de nutrienti, ceea ce previne aparitia unor probleme mai grave in dezvoltarea plantelor.
 • Cresterea randamentului si a calitatii recoltei: Aportul adecvat de nutrienti in primavara promoveaza o crestere sanatoasa a plantelor, ceea ce poate duce la recolte mai mari si de calitate superioara.
 • Reducerea stresului la transplantare: Fertilizarea foliara poate reduce stresul la care sunt supuse plantele atunci cand sunt transplantate din ghivece sau din sere in camp deschis.
 • Sustinerea dezvoltarii florilor si fructelor: Nutrientii furnizati in primavara contribuie la formarea si dezvoltarea florilor si fructelor, ceea ce are un impact direct asupra productiei agricole.

 Ce nutrienti esentiali sunt folositi?

Pentru a asigura o fertilizare foliara eficienta in primavara, este important sa se utilizeze nutrienti esentiali pentru dezvoltarea plantelor. Acesti nutrienti includ:

 • Azot (N): Promoveaza cresterea frunzelor si a tulpinilor, stimuleaza formarea proteinelor si a clorofilei. Poti vedea aici pretul la Cropmax.
 • Fosfor (P): Esential pentru dezvoltarea sistemului radicular si pentru formarea florilor si a semintelor.
 • Potasiu (K): Contribuie la rezistenta plantelor la stres si la dezvoltarea fructelor si a semintelor.
 • Microelemente (fe, Mn, Cu, Zn): Nutrientii minori, dar esentiali, care contribuie la functionarea corecta a enzimelor si la sinteza clorofilei.

Cum se face fertilizarea corect primavara?

 • Selectarea produsului potrivit: Alegeti un fertilizant foliar de primavara care contine nutrientii necesari pentru culturile dvs. Consultati un agronom sau un specialist pentru recomandari specifice.
 • Stabilirea dozei: Respectati doza recomandata pe eticheta sau indicatiile agronomului. Doza depinde de tipul de cultura, starea solului si necesitatile specifice ale plantelor.
 • Momentul aplicarii: Fertilizarea foliara de primavara trebuie efectuata in perioada de crestere activa a plantelor, de obicei inainte sau dupa inflorire. Evitati perioadele de vant puternic sau de caldura excesiva pentru a evita evaporarea solutiei.
 • Aplicarea uniforma: Asigurati-va ca solutia este aplicata uniform pe frunzele plantelor. Utilizati un echipament de pulverizare adecvat pentru a obtine o acoperire uniforma.
 • Monitorizare si ajustare: Urmati indeaproape dezvoltarea plantelor si efectuati ajustarile necesare in functie de raspunsul acestora la fertilizare.

Fertilizarea foliara de primavara este o practica agricola importanta pentru a asigura sanatatea plantelor si o recolta de calitate. Prin furnizarea rapida si eficienta a nutrientilor esentiali, aceasta tehnica contribuie la cresterea randamentului si la obtinerea unor culturi prospere. Cu toate acestea, este crucial sa se respecte dozele si indicatiile specifice pentru fiecare tip de cultura si sa se efectueze fertilizarea in mod responsabil pentru a evita supraingrasarea si impactul asupra mediului inconjurator. Consultarea unui agronom sau a unui specialist agricol poate oferi indrumare si informatii specifice pentru succesul fertilizarii foliare de primavara.