Limba franceză este o limbă indoeuropeană din familia limbilor romanice, anume din ramura de vest a acestora, unde, în grupul limbilor galoromanice, este una dintre limbile oil. În clasamentul numărului de vorbitori ai diferitelor limbi, franceza este pe locul al VI-lea în lume și pe locul al II-lea în Europa.

Franceza este limba oficială în 29 de țări. Aceasta a evoluat din limba latină populară vorbită în antichitate în jumătatea de nord a Galiei, devenind, în urma unui proces istoric îndelungat, dominantă pe tot teritoriul Franței actuale și în regiuni limitrofe ale unor țări vecine. Tocmai pentru că este o limbă vorbită la nivel european, învățarea acesteia este elementară, astfel că se recomandă parcurgerea manualului de limba franceza clasa 12 pentru a acumula informații și aspecte ce pot fi folosite.

Franceza clasei a 12 a urmărește aprofundarea cunoștințelor și dezvoltarea vocabularului și a capacității de a vorbi fluent această limbă romanică, folosită cu precădere în toate zonele Uniunii Europene. Aceasta este limba internațională a gătitului, modei, teatrului, artelor vizuale, dansului și a arhitecturii. Întelegerea limbii franceze oferă acces la mari opere de literatură precum și filme și cântece, fiind limba maternă a lui Victor Hugo, Moliere, Edith Piaf, Jean Paul-Sartre, dar și a lui Albert Camus. Franceza clasa 12 este astfel un pilon fundamental în drumul elevului spre a avea oportunități de cariere diverse și spre a putea comunica cu o serie de oameni aparținând unor culturi distincte.

Mihail Boiagi afirmă că „Orice limbă este o înfățișare a spiritului omenesc; cu cât mai multe limbi învață cineva, cu atât mai multe laturi cunoaște mintea sa, și, prin urmare, cu atât mai multilateral devine el însuși”. În zilele noastre, învățarea limbilor străine trebuie să fie văzută în strânsă legătură cu fenomenul complex al mondializării. Putem spune că a cunoaște limbile moderne reprezintă garanția reușitei în lumea întreagă. La nivel european, plurilingvismul facilitează comunicarea și colaborarea între națiuni, promovarea culturilor europene și realizarea proiectelor cu scopuri comune.

Peste 300 de milioane de oameni vorbesc franceză pe cele cinci continente. OIF, o organizație internațională a țărilor de limbă franceză, cuprinde 88 de state membre și guverne.Lima franceză este a doua limbă străină cea mai învățată dupa engleză și a cincea cea mai vorbită limbă din lume. De asemenea, franceza este singura limba, alături de engleză, care este predată în fiecare țară din lume. Franța este cea mai importantă destinație turistică din lume și atrage peste 87 de milioane de vizitatori pe an. Abilitatea de a vorbi franceză face mult mai plăcută vizitarea Parisului și a tuturor regiunilor Franței, dar și în țări precum Surinam, Elveția, Canada sau Haiti.

Astăzi, este esențial să învățăm una sau mai multe limbi străine pentru a cunoaște alte culturi, alte civilizații, alte creații literare și pentru a privi lumea în mod diferit. Învățarea limbilor străine nu este numai un studiu ca oricare altul, ci este o extraordinară conexiune cu lumea care ne înconjoară și în fața căreia suntem, uneori, indiferenți. Limba franceză este o limbă clară, precisă, poate să traducă cele mai profunde nuanțe ale gândirii și ale sensibilității umane. Ea reprezintă cea de-a treia limbă folosită pe internet, după engleză și germană și în fața spaniolei. În plus, ea este una dintre cele două limbi oficiale ale instituțiilor importante cum ar fi Organizația Națiunilor Unite, Uniunea Europeană, Consiliul European, UNESCO, Crucea Roșie.

În concluzie, limba franceză este o limbă necesară, utilă deoarece în actualul secol dominat de industrializare accelerată, nevoia de a cunoaște este primordială, astfel că tot mai mulți oameni la nivel global călătoresc spre a descoperi culturi noi.