Procesul de debitare cu ajutorul laserului concentreaza milioane de particule intr-un cilindru luminos, cu o lungime de unda si o intensitate ridicata, fapt ce serveste la desfasurarea unui proces de taiere specifica a unor suprafete metalice, de sticla, din aluminiu, etc. Acest proces poate fi utilizat pentru a taia un profil predefinit de materiale in vederea unor constructii (ca de exemplu, pentru constructia unui gard, a unei mansarde, pentru conceperea pieselor necesare unui automobil, etc.), fiind considerat un proces inovativ cu cele mai bune rezultate dobandite pana in prezent.

Procesul de debitare laser se poate desfasura in diferite moduri, in functie de tipul laserului utilizat. De pilda, companiile si industriile de top cunosc si apeleaza in prezent la trei tipuri specifice de laser.

Decuparea cu ajutorul laserului prin fuziune are la baza utilizarea unor substante chimice ce favorizeaza evacuarea completa a materialului topit. Nu exista insa un contact al fascicolului luminos cu materialul, astfel incat nu modifica starea si finisajele impecabile ale marginilor decupate.

De asemenea se mai cunoaste si procesul de taiere cu laser cu oxigen care deseori reactioneaza cu materialul topit.

Cea mai precisa metoda de taiere laser, este cea de la distanta, care se concentreaza pe utilizarea unor amestecuri de gaze chimice care, in mod normal ar fi considerate toxice pentru organism. Insa, cel din urma este cel mai des utilizat si cel mai sigur proces dintre toate, oferind o manevrabilitate ridicata si o precizie inalta in cazul unor materiale de lucru ce prezinta o grosime ridicata si care, in mod obisnuit, ar fi extrem de dificil de profilat/ debitat corespunzator.

Bineinteles, debitarea materialelor cu ajutorul laserului si alegerea corespunzatoare a acestuia se face tinand cont de tipul de material, de grosimea acestuia, de caracteristicile rezultatului dorit si de sectiunea necesara.

Insa, in speta, tot acest proces de taiere/debitare cu ajutorul unui laser prezinta numeroase beneficii. Iata care sunt acestea!

Avantajele debitarii cu laser

1. Aplicabilitatea ridicata

Procesul de debitare cu laser permite utilizarea acestui proces de ultima ora in diferite domenii de activitate, la diferite procese industriale de concepere a materiei prime. Dupa cum mentionam si anterior, acesta poate fi folosit  pentru a executa un profil de metal atat la forma, lungimea si grosimea dorita, cat si pentru profilele de aluminiu, sticla sau otel.

2. Productivitate ridicata

Daca e sa ne raportam la finetea pe care o necesita anumite debitari, putem constata ca procedeul de taiere cu laser este unul dintre cele mai precise. Astfel, utilizand procesul modern de taiere cu laser nu doar ca putem realiza o serie de profile dupa un tipar bine definit, insa totodata se reduc sansele unor erori de lucru, precum si sansele de a degrada anumite parti de materiale de lucru.

3. Reducerea timpilor de lucru

Cu cat sunt mai complexe profilele, cu atat timpii de lucru sunt in mod obisnuit mai ridicati. Insa, prin intermediul debitarii cu laser, rezultatul este fix opus, procesul avand o precizie foarte ridicata.