Jocurile pentru copii sunt importante in dezvoltarea lor si este bine sa cunoastem cate ceva despre fiecare joc in parte, stiind astfel ce tip de jucarii le putem cumpara celor mici, astfel incat sa profite la maxim de beneficiile acestora. Cumpara jocuri educative pentru copilul tau!

In acest articol, vom enumera cateva dintre beneficiile unui puzzle in dezvoltarea unui copil.

Puzzle-urile sunt un divertisment care fascineaza atat copiii, cat si adultii si nu sunt doar distractive, ci si modifica pozitiv procesele de gandire ale creierului nostru. Copiii mici care se joaca cu puzzle-uri de la o varsta frageda antreneaza abilitati motorii fine si abilitati cognitive. In acest articol informam despre varsta la care incep sa fie recomandate si ce alte lucruri pot fi realizate cu acest tip de activitate, atat de placuta si de indragita de cei mici.

La ce varsta se pot juca cu puzzle?

Copiii pot incepe aventura puzzle-urilor intre 12 si 18 luni, in functie de dezvoltarea perceptiei vizuale si a abilitatilor lor motorii fine. Uita-te la copil si pune-ti urmatoarele intrebari: Poate apuca in mod constient obiecte? Utilizeaza asa-numita “prindere”; Adica ia obiectele cu degetul mare si aratatorul si le da inainte si inapoi? Poate recunoaste si distinge formele? Daca ai raspuns afirmativ la toate aceste intrebari, copilul tau este gata sa inceapa in lumea interesanta a puzzle-urilor. Retine totusi, ca interesul pentru puzzle-uri nu este ceva care poate fi impus; mai degraba este o motivatie care se naste intotdeauna din copilul insusi.

Cel mai bun mod de a introduce copiii mici in jocuri puzzle este prin asa-numitele puzzle-uri de prindere; acestea sunt puzzle-uri din lemn cu cuier, in care desenul este format din cateva piese usor de prins. De asemenea, potrivite sunt asa-numitele puzzle-uri cu cadre din lemn, care prezinta motive colorate sau bucati mari de lemn pentru a constitui o imagine completa. Cu ele, copiii antreneaza abilitati motorii fine si ascutesc semnificatia formelor. Cu toate acestea, este important sa reti ca, de obicei, copiii mici se pot concentra doar pe puzzle-uri pentru o perioada scurta de timp. Prin urmare, este util daca un parinte isi imprumuta ajutorul micului incepator.

Ce invata copiii prin puzzle?

Prin puzzle-uri, copiii antreneaza abilitati motorii fine, imbunatatesc coordonarea manuala si exercitiile fizice in concentrare si rabdare. Ei invata, de asemenea, sa rezolve probleme cu strategii si intr-un mod structurat, lucru care se realizeaza prin clasificarea repetitiva a pieselor. Ei recunosc mai bine formele si culorile, iar capacitatea de concentrare si de crestere a memoriei, in special memoria pe termen scurt. Tenacitatea si toleranta frustrarii sunt, de asemenea, exercitate. Puzzle-urile pentru copii au nenumarate efecte pozitive asupra abilitatilor manuale, dezvoltarii cognitive si perceptiei vizuale. In cele din urma, nu uita ca, in cele din urma, cei mici sunt rasplatiti cu o imagine fantastica si sunt mandri de ei insisi. Puzzle-uri mentin mintea ta activa si sunt o sursa de bucurie.

Un puzzle trebuie ales in functie de varsta si daca este posibil, sa aiba imagini cat mai atractive pentru cei mici.