Ce ne poate spune culoarea urinei despre sanatate? Citeste adevarul in acest articol prezentat impreuna cu doctormit.ro.

E bine sa stim ca urina este compusa din apa si substante reziduale si daca ceva nu functioneaza in mod corespunzator in organism, urina isi va schimba culoarea.

Acest subiect ce prezinta legatura dintre urina si sanatate este de multe ori evitat. Sunt multe persoane care merg la toaleta si nu le pasa de culoarea urinei, insa, medicii ne recomanda sa fim atenti la culoarea anormala a urinei. Este important sa ii acordam atentia cuvenita, chiar daca avem vreo durere sau nu. Culoarea urinei ne poate indica o dieta dezechilibrata, diverse boli, lipsa hidratarii. Culoarea schimbata a urinei poata sa apara in urma unei diete, a unei inflamatii sau a unui tratament medicamentos si ne poate da indicii clare despre starea de sanatate.

Urina este rezultatul filtrarii care are loc la nivelul rinichilor. Astfel, amestecul de apa si toxine care rezulta in urma acestui proces ajunge in vezica urinara si trebuie eliminat.

In functie de mancarea pe care o consumam si de felul in care organismul indeplineste anumite functii, precum respiratia si transpiratia, fiecare persoana va elimina mai multa sau mai putina urina. Asadar, doctormit.ro ne prezinta ce spune culoarea anormala a urinei despre sanatatea noastra:

Urina rosie poate indica prezenta sangelui in urina sau poate fi un efect al consumului de sfecla rosie sau mure in cantitati mari. De asemenea, urina poate deveni rosie in urma unor accidentari musculare. Alte cauze care pot determina culoarea rosie a urinei sunt administrarea antibioticului Rifampicina sau prezenta tulburarii metabolice porfirie.

Urina verde sau albastra poate sa apara in conditii mai rare si este cauzata de administrarea unor medicamente precum indometacin, mitoxantron, multivitamine, afectiuni genetice sau infectii.

Urina portocalie sau maronie poate fi o consecinta a unui consum insuficient de lichide, insa, poate sa apara si in anumite afectiuni hepatice sau biliare. De asemenea, administrarea antibioticului nitrofurantoina poate sa coloreze urina intr-o nuanta maronie.

Urina de culoare mov apare in situatii foarte rare si in mod special in cazul pacientilor carora li s-a pus un cateter. Aici este vorba despre femeile care sufera de afectiuni renale. Cert este faptul ca, foarte rar se intampla ca urina sa capete o culoare mov.

Daca te afli intr-una dintre situatiile de mai jos este important sa te prezinti la medic cat mai repede: urina are o nuanta neobisnuita, inexplicabila si care nu dispare, observi prezenta sangelui in urina, culoarea urinei este maro inchis, roz, rosu sau maroniu, fara sa iei anumite medicamente sau daca urina este foarte densa sau spumoasa. In aceasta situatie este posibil sa ai o problema renala.

Descopera si alte informatii despre subiect in urmatorul videoclip DoctorMIT: