Principiile a trei metode de tratare a suprafețelor pentru profilele din aluminiu sunt prezentate de Analko, alături de toate beneficiile lor, într-un articol care are rolul de a informa toate persoanele cu privire la tehnicile moderne de prelucrare a metalelor.

Anodizare

Anodizarea este un proces de pasivare electrolitică utilizat pentru a crește grosimea stratului de oxid natural de pe suprafața pieselor metalice. Procesul se numește anodizare deoarece piesa care trebuie tratată formează electrodul anodic al unei celule electrolitice.

Anodizarea crește rezistența la coroziune și uzură și asigură o aderență mai bună pentru grundurile și cleiurile de vopsea decât o face metalul gol. Filmele anodice pot fi, de asemenea, utilizate pentru mai multe efecte cosmetice, fie cu acoperiri poroase groase care pot absorbi coloranții, fie cu acoperiri transparente subțiri care adaugă efecte de interferență luminii reflectate.

Profilul de aluminiu va fi plasat în soluția de electroliți ca un anod. Formarea stratului de oxid pe suprafața  profilurilor de aluminiu prin acțiunea electrolitului se numește anodizare.

Vopsire electrostatică prin acoperire electroforetică

E-acoperirea este o metodă de vopsire care folosește curent electric pentru a depune vopseaua. Procesul funcționează pe principiul „forțele opuse se atrag:. Acest proces este, de asemenea, cunoscut sub numele de Electro Deposition (ED).

Acoperirea electrolitică este dizolvată în apă pentru a determina electroliza să genereze particule încărcate. Sub acțiunea câmpului electric extern, particulele încărcate se deplasează la suprafața profilului de aluminiu pentru a forma un strat dens și uniform numit acoperire cu electroforeză.

Acoperire cu pulbere

Acoperirea cu pulbere este un tip de acoperire care se aplică sub formă de pulbere uscată, care curge liber. Pulberea poate fi un polimer termoplastic sau termorezistent. Se folosește de obicei pentru a crea un finisaj dur care este mai dur decât vopseaua convențională. Acoperirea cu pulbere este utilizată în principal pentru acoperirea metalelor, cum ar fi aparatele electrocasnice, extrudările din aluminiu, piesele hardware și piesele auto și este implicată în procesul de vopsire electrostatica.

Pulberea uscată va fi plasată în pistolul de pulverizare. Sub acțiunea aerului comprimat, suprafața profilului din aluminiu este încărcată cu electricitate statică de înaltă tensiune.

Anodizarea poate forma o peliculă de oxid poros, iar duritatea stratului de film poate fi de până la 500 HV, pelicula de oxid a structurii poroase poate adsorbi lubrifianți, pigmenți etc. pentru a spori rezistența la coroziune și rezistența la uzură a suprafeței profilului.

Acoperirea electroforetică are apa ca mediu de dispersie, cantitatea de cosolvent este foarte mică, reducând poluarea aerului și a apei, fără pericol de incendiu, iar vopseaua are o permeabilitate bună, poate acoperi marginea și golul profilului de aluminiu, formând o peliculă densă de oxid uniform – capacitatea de coroziune este foarte puternică, calitatea aspectului este ridicată și nu apar transformări neplăcute pe suprafața materialului.

Greutatea moleculară a rășinii pentru acoperirea cu pulbere este mai mare decât cea a acoperirii cu soluție, astfel încât suprafața profilului din aluminiu are o rezistență chimică bună.

Acoperirea de 50-300μm poate fi obținută prin acoperirea cu pulbere o dată, ceea ce reduce considerabil numărul de acoperiri și economisește timpul de lucru.