Un monitor de tensiune arteriala masoara tensiunea arteriala. Atunci cand o persoana efectueaza masuratori acasa, fara interventia unui profesionist din domeniul sanatatii, se mai numeste si autotensiometru. Acest echipament este foarte util pentru efectuarea unei monitorizari timp de cateva zile inainte de a reveni la medicul vostru. Modelele electronice pentru brat sau incheietura sunt cele mai raspandite, fiind foarte usor de utilizat. Alegerea unui tensiometru fiabil si usor de utilizat este esentiala, deoarece tensiunea arteriala ridicata poate provoca probleme cardiovasculare grave. Iata cele mai importante informatii pe care ar trebui sa le stii despre tensiometre.

Care sunt criteriile esentiale inainte de a va alege un tensiometru?

  • Fiabilitatea rezultatelor masurarii tensiunii arteriale
  • Alegerea dispozitivului pentru brat sau incheietura
  • Semnalizare usor de citit
  • Istorie de cautare
  • Sfaturi furnizate in instructiuni

Din ce motive e bine sa cumperi un tensiometru?

Un tensiometru, numit si aici autotensiometru, se refera la un dispozitiv care va permite sa luati tensiunea arteriala acasa. Va permite sa reinnoiti capturile zilnic pe o perioada determinata si sa comunicati rezultatele medicului vostru. Desigur, aceste date orientative nu pot in niciun caz sa inlocuiasca un diagnostic medical; numai un practicant va poate spune daca aveti tensiune arteriala crescuta.

Monitoare de tensiune arteriala la brat

Monitoarele de tensiune arteriala cu manseta care trebuie pozitionata pe brat sunt putin mai voluminoase, dar mai ales mai dificil de reglat, mai ales pentru o singura persoana. Pentru a evita falsificarea masuratorilor, trebuie sa alegeti manseta corespunzatoare dimensiunii corpului vostru si unele dispozitive declanseaza masurarea numai daca manseta este pozitionata corect. De asemenea, nu ezitati sa comandati o manseta potrivita de la farmacistul vostru: majoritatea marcilor ofera acest serviciu. Circumferinta „standard” a mansetei este de 33 cm.

Monitoare de tensiune arteriale conectate

Majoritatea monitoarelor de tensiune arteriala pot fi asociate cu o aplicatie gratuita pe un smartphone sau tableta printr-o conexiune Bluetooth. Doar unul sau 2 modele fara ecran nu pot fi utilizate fara smartphone sau tableta, dar multe modele sunt utilizate fara aplicatia dedicata. Acesta din urma este utilizat in principal pentru a-si pastra si gestiona istoricul (cu rezultatele si observarea acestora sub forma de grafic sau statistici). Cu toate acestea, daca este posibil, alegeti un tensiometru care nu este doar conectat si care poate fi utilizat fara un smartphone, mai ales daca nu sunteti complet confortabil cu noile tehnologii.

Ce sa faci cu rezultatele?

Acestea trebuie pastrate fie sub forma manuala intr-un caiet, fie in istoria dispozitivului, care uneori poate stoca pana la 100 de masuratori si trebuie readuse la fiecare vizita la medic pentru a face bilant. Majoritatea monitoarelor de tensiune arteriala sunt capabile sa stocheze 2 profile diferite in memorie: pentru un cuplu, de aceea nu este necesar sa cumparati 2 dispozitive, doar unul este suficient! Achizitionarea unui tensiometru nu este rambursata de securitatea sociala, chiar si atunci cand exista o reteta de la medic. Pe de alta parte, unele mutuale pot acoperi costul dispozitivului: consultati medicul vostru de referinta. In orice caz, nicio automedicatie nu este posibila pentru reglarea tensiunii arteriale, doar un medic poate prescrie un medicament antihipertensiv, dar nu ezitati sa intrebati farmacistul daca este necesar.