Catalizatoarele auto reprezinta o componenta importanta a sistemului de evacuare responsabil pentru reducerea toxicitatii si pentru diminuarea efectelor poluarii mediului inconjurator. Gazele de esapament contin substante toxice precum monoxidul de carbon, oxizi de azot si hidrocarburi sau compusi organici volatili, care, in cantitati mari sunt deosebit de periculoase pentru mediu dar si pentru sanatatea umana.
Aceste catalizatoare reusesc sa reduca acest efect cu succes cu ajutorul unor reactii care au loc in interiorul acestora. Insa, asa cum este in situatia oricarui lucru pe care il folosim in viata de zi cu zi, si aceste catalizatoare sunt supuse deteriorarii, moment in care trebuie sa apelezi la un service specializat pentru a fi inlocuite.
Cum sunt inlocuite catalizatoarele?
Catalizatorul se inlocuieste in acelasi mod in care se procedeaza cu orice toba de esapament. In functie de tipul de fixare, se folosesc coliere de fixare cu suruburi si piulite sau prin imbinari sudate. Datorita faptului ca un catalizator contine multe substante periculoase cel mai recomandat lucru este ca acestea sa fie reciclate. Unele componente din interiorul catalizatoarelor pot sa fie refolosite pentru a fabrica alte catalizatoare noi.
In general, poti sa apelezi si la un centru de reciclare catalizatoare pentru a te asigura ca acestea sunt depozitate corespunzator si, datorita faptului ca acestea contin si unele materiale pretioase precum platina, rodiul sau paladiul, pot sa fie valorificate. Catalizatoarele contin doar cateva grame din aceste materiale.
Atunci cand constati ca aceste catalizatoare nu functioneaza corect este timpul sa apelezi la un service autorizat. Poti sa iti dai seama de acest lucru foarte usor deoarece pe bordul masinii apare un martor de eroare care te va atentiona de acest fapt.
Daca catalizatorul este defect si nu este schimbat la timp, atunci este posibil ca o data cu trecerea timpului poate cauza avarii la motor. Senzorii instalati in sistemul de evacuare detecteaza compozitia gresita a gazelor de esapament si determina modificarea regulatorului de injectie si tipul amestecului combustibil – aer. Acest lucru poate provoca deteriorarea supapelor, a ghidurilor de supapa sau a pistoanelor.
Cum poti sa iti dai seama ca ai probleme cu catalizatorul?
Dupa cum spuneam, una dintre metodele prin care poti sa determini daca la catalizatoare sunt probleme este prin aprinderea martorului de bord. O alta modalitate prin care poti sa iti dai seama cu usurinta de existenta unei probleme este daca prin teava de esapament iese un miros distinct de sulfura de hidrogen.
La masinile moderne se aprinde acest martor de bord si te avertizeaza legat de posibilele probleme care au fost detectate la masina ta. Astfel, trebuie sa te adresezi unui service specializat unde aceste catalizatoare sunt inlocuite eficient si sigur de profesionisti in domeniu. Nu este recomandat sa incerci sa faci acest lucru pe cont propriu deoarece contine multe substante periculoase si poti sa iti pui sanatatea in pericol. In plus, daca aceste catalizatoare nu sunt amplasate corect s-ar putea sa creezi probleme mult mai mari decat ar fi putut fi in mod initial. Iar acest lucru poate sa te coste mai mult decat o simpla reparatie de rutina.