Pentru a prelungi durata de viață a unui lanț cu role, iată mai jos câteva recomandări și reguli de utilizare a lanțurilor.
Dacă trebuie să verificați un lanț, așezați-l pe o suprafață plană și adunați zalele împreună pentru a-l scurta cât mai mult. Notați lungimea, apoi trageți lanțul pe lungimea completă. Dacă de exemplu, un lanț de 152 cm s-a lungit cu 3 cm, se justifică înlocuirea acestuia.
Lanțurile se uzează inevitabil, dar uzura poate fi redusă semnificativ prin lubrifiere. Pe vremuri, bunicii noștri obișnuiau să scoată lanțurile din utilajele agricole și să le lase la înmuiat pe timpul iernii într-o găleată cu ulei de motor uzat.
Deși aceasta este de fapt o metodă bună de a prelungi viața lanțurilor cu role, înmuierea lanțurilor necesită timp și creează mizerie la reinstalare, astfel încât mulți fermieri folosesc acum lubrifianți pentru lanțuri de tip spray.
Cum se prelungește în mod corect viața unui lanț
Lubrifianții sub formă de spray funcționează bine dacă sunt aplicați corect. Pentru a lubrifia lanțul corect, trebuie folosită înainte mașina, ca să se încălzească lanțul, iar apoi să aplicați lubrifiant în timp ce lanțul rulează cu turație mică. Jetul de lubrifiant trebuie orientat între capetele rolelor și plăcuțelor laterale și pe partea interioară, de rulare a lanțului, astfel ca forța centrifugă a lanțului care se mișcă în jurul pinioanelor să forțeze lubrifiantul spre exterior, între pini, role și plăcile laterale.
Aplicarea lubrifiantului se poate face și pe un lanț rece, nerulat, dar aceasta va reduce șansa de a obține lubrifierea și protecția împotriva ruginii în adâncime între pini, role și plăcuțele laterale.
Cum știți dacă un lanț este bine lubrifiat? Dacă demontați veriga principală și pinii verigii alunecă ușor, înseamnă că lanțul este într-o formă bună. Dacă știfturile sunt uscate, ruginite sau zgâriate, atunci lanțul are nevoie de lubrifiere și poate să fi suferit suficiente daune pentru a-i justifica înlocuirea.
Motive pentru înlocuirea lanțului.
Când înlocuiți lanțurile cu role, aveți grijă să instalați corect jumătățile de zale și zalele principale. Instalați jumătățile cu capătul îngust spre direcția de rotație și zalele principale cu capătul deschis al clemei orientate în direcția opusă direcției de deplasare.
Pinioanele uzate pot scurta dramatic viața unui lanț. Dacă pinioanele nu sunt vizibil agățate și dacă rolele lanțului se încadrează perfect între dinții pinioanelor, rămâne a latitudinea fermierului dacă va înlocui lanțul.
În mod normal, lanțurile ar trebui lubrifiate zilnic. Însă, deseori condițiile de operare determină frecvența de lubrifiere.
Există lanțuri care funcționează bine într-un mediu uscat și prăfuit. Acestea sunt lanțurile cu mișcare lentă, cum ar fi lanțurile de transmisie a plantatoarelor de semințe. Cu toate acestea, ele trebuie lubrifiate cu generozitate înainte de depozitare sau dacă plantatorul va fi expus ploilor.
Mai sunt și lanțurile de transmisie de mare viteză, folosite de obicei pe utilajele agricole, care sunt protejate de expunerea directă la pietriș și murdărie prin locul în care sunt amplasate sau de către ecranul de protecție. Din acest motiv, ele pot supraviețui cu lubrifiere sporadică – dar e bine să reținem că orice lanț are o durată de viață mai mare dacă este bine lubrifiat.
Excepție fac lanțurile transportoare, care sunt expuse constant culturilor și materialelor de cultură. Orice lubrifiere care se aplică lanțurilor transportoare este frecată imediat de culturi și materiale, astfel încât lanțul funcționează implicit pe uscat. Singurul moment în care lubrifierea unui lanț transportor este eficientă, este înainte de depozitarea peste iarnă, iar asta îi poate crește semnificativ durata de viață.
Sperăm că aceste informații v-au fost de folos.