Desi ne-am obisnuit sa vedem pe mesele noastre vinul rosu, de Sarbatori putem incerca sa degustam varietatea de vin alb Girboiu, deoarece vinul alb este la fel de sofisticat si placut la gust precum cel rosu. Desigur, vinul alb are multe beneficii, printre care acela “forteaza” consumatorul sa aleaga mancaruri mai usoare pentru a scoate in evidenta adevaratele arome ale vinului rosu.
In gama de vinuri Girboiu gasim soiuri precum:
-Aligote;
-Chardonnay;
-Feteasca Alba;
-Feteasca Regala;
-Gewurztraminer;
-Muscat Ottonel;
-Plavaie;
-Sarba;
-Sauvignon blanc;
-Tamaioasa romaneasca.
Nu exista o alegere corecta, ci totul depinde de preferintele consumatorului. Daca luam de exemplu Bacanta Chardonnay descoperim un vin sofisticat la un pret accesibil care poate bucura papilele gustative ale oricarui cunoscator de vinuri. Acest vin prezinta o aroma complexa de mar, para si piersica alba completata de mireasma notelor exotice de anason, coaja de portocala si smochine confiate.
Chardonnay este cel mai popular vin alb din lume si din motive intemeiate. Este facut din struguri cu coaja verde care se adapteaza la o varietate de climate si produc vinuri versatile la multe categorii de pret. Chardonnay poate fi crocant si curat, sau bogat si cu arome de stejar. Exista ceva pentru toata lumea, motiv pentru care Chardonnay este atat de iubit.
Chardonnay este cunoscut ca struguri de vinificatie, deoarece poate creste in multe climate si este usor de “modelat” in pivnita. Permite unei licente creative de vinificatie sa-l faca usor si elegant, sau plin si unturos. Chardonnay poate avea un gust diferit, in functie de locul in care creste si de modul in care este facut. Dar, de obicei, Chardonnay este un vin uscat, mediu spre plin, cu aciditate moderata si alcool. Aromele sale variaza de la mar si lamaie la papaya si ananas si, de asemenea, prezinta note de vanilie atunci cand este invechit cu stejar.
Aromele lui Chardonnay variaza de la coaja de lamaie si mineralitate la mar copt si fructe tropicale precum ananasul. Exista doua motive pentru aceasta gama larga de arome: clima si data recoltarii. Cu cat clima este mai rece, cu atat mai multe note de citrice devin evidente la struguri. Acelasi lucru este valabil si pentru strugurii care sunt recoltati mai devreme. In clima mai calda si recolte ulterioare, strugurii dezvolta mai mult zahar si isi pierd putina aciditate. Aromele sale se dezvolta in fructe mai coapte si mai bogate. Acestea se numesc arome primare, deoarece deriva direct din struguri.
De ce este un vin popular?
Acest strugure alb are o istorie lunga si nobila, care incepe cu radacinile din Lumea Veche din Burgundia. Unele dintre cele mai ravnite si, prin urmare, scumpe, Chardonnay-uri din lume provin din aceasta regiune din Franta. Chardonnay este, de asemenea, unul dintre cei trei struguri de baza pentru sampanie si este singurul tip de struguri din sampania Blanc de blancs. In cele din urma, strugurii si-au facut drum spre California, unde a devenit cel mai raspandit soi de strugure alb plantat din stat. America s-a indragostit de Chardonnay pentru ca produce un vin care atrage un public larg.