Atunci cand am urmat un tratament pe baza de antibiotic nu trebuie sa consumam alcool, o anumita perioada, in functie de tipul de antibiotic si de perioada in care am consumat alcool. Totul se datoreaza faptului ca interactiunea dintre cele doua tipuri de substante poate dauna grav sanatatii. Explicatia consta in modul de digerare al antibioticului. Ca atare, modul in care combinam alcoolul cu tratamentul pe baza de antibiotic, dar si cu alte medicamente, ne influenteaza de fapt rata de eliminare a lui din organism sau ritmul in care este dizolvat. Efectele alcoolului cu antibiotice, chiar efectul alcoolului dupa antibiotice poate avea drept consecinta urmari grave, rani interne care pot fi chiar fatale.

In situatia in care consumam alcool, substanta activa a medicamentelor nu mai este asimilata. Pe termen lung, chiar daca ne oprim din consumul de alcool, chiar si dupa cateva saptamani, el mai poate exista in organism si poate interactiona cu orice tratament medicamentos. In plus, daca vom combina alcoolul cu antibioticul se pot activa anumite enzime care pot transforma substanta activa in una toxica, care are influenta directa asupra ficatului si a altor organe interne.

Simptomele nerespectarii recomandarilor medicilor de a consuma antibiotice cu alcool sunt ametelile, voma, convulsiile, crampele abdominale, palpitatiile, migrenele si imbujorarea rapida. Mai mult decat atat, deoarece alcoolul influenteaza direct activitatea ficatului si sistemului imunitar si nervos, consumul de alcool cu antibiotice poate fi urmat de stari de nervozitate sau chiar agresivitate.

Un alt motiv pentru care nu este recomandat sa consumam alcool cand luam antibiotice este determinat de reducerea efectului antimicrobian si de faptul ca probabilitatea de a aparea efecte secundare dupa consumul de alcool, creste.

Pe langa antibiotice, si alte medicamente sunt contraindicate a se consuma cu alcool. Sunt anumite medicamente pentru tratarea unor afectiuni care interactioneaza intr-un mod nefavorabil cu alcoolul.

Recomandarea doctormit.ro este ca atunci cand urmam un tratament cu antibiotic, oricare ar fi acesta, nu trebuie sa consumam alcool. A consuma un numar mare de pahare de alcool poate fi nociv pentru cele mai multe tipuri de tratament, iar principalul efect este deteriorarea ficatului, iar in anumite cazuri, acest lucru poate fi fatal.

In cazul consumului de alcool dupa antibiotice trebuie sa asteptam o perioada pana cand putem incepe sa consumam din nou alcool. Perioada pe care trebuie sa o asteptam depinde foarte mult de tipul de antibiotic pe care trebuie sa-l administram.

Consecintele consumului de alcool cu antibiotice sau dupa antibiotice variaza de la o persoana la alta. Ca urmare, este mai bine sa asteptam sa consumam alcool pana cand ne recuperam si sa nu experimentam pe propria sanatate.

Afla mai multe informatii despre subiect din urmatorul videoclip DoctorMIT: