Dupa cum se aude si se intelege din legea in vigoare, imprejmuirea unui teren nu mai este ce era odata. Suntem acum obligati sa obtinem si o autorizatie de constructie pentru ea. Ea consta intr-un proiect facut de un inginer constructor aprobat de primarie. Exista de asemenea obligativitatea ca, atunci cand proprietatea se invecineaza cu un drum, sa se lase un spatiu intre drum si gard de aproximativ 2.5-3m, in functie de tipul drumului alaturat.Foarte multi proaspeti poprietari sunt revoltati de aceasta perspectiva, deoarece ei cesioneaza o parte din terenul cumparat domeniului public. Mi se pare naturala revoltarea, insa trebuie sa ne gandim ca, in functie de drum, exista posibilitatea ca un sofer meserias sa ne perforeze gardul cu masina daca distanta nu este suficienta.

Pentru a face un gard fara autorizatie de constructie, acesta trebuie sa fie temporar, din nuiele, surcele, plasa de gard, panouri bordurate, in orice caz nu ceva care sa semene a definitiv. El este util pentru atestarea dreptului de proprietate asupra terenului si reprezinta o piedica pentru cei care vor sa traverseze fara permisiune teritoriul. Problema la aceasta varianta este evident faptul ca nu este definitiva si ca trebuie schimbata ulterior, ceea ce inseamna plata aceluiasi gard de doua ori. Cel mai bine este sa va apucati de el o data si bine, sa fie definitiv, construit in consecinta, adica sa dureze si sa va protejeze proprietatea.

Variantele pentru un gard definitiv nu foarte scump sunt relativ putine. Varianta panourilor de gard bordurate este cea mai usor realizabila. Pentru aceasta va trebuie: panouri de gard: au lungimea de 5 metri, deci puteti imparti perimetrul terenului la 5 si aflati de cate bucati aveti nevoie. Pe langa acesta, va trebuie tevi patrate sau rectangulare sa faceti legatura intre ele. Componentele se sudeaza intre ele.

Puteti face in felul urmator: la surprafata sudati tevile cu panurile de gard bordurate, si armati in beton numai tevile. Este o varianta cu rezistenta minima. Pentru o rezistenta sporita, armati in beton si panourile de gard. Cea mai buna varianta, cea mai durabila si rezistenta este crearea unui zid de beton cu o inaltime minima, 05-1 m si se fixeaza jumatate in el si jumatate in exterior si panourile de gard impreuna cu tevile.

Exista intotdeauna si varianta prefabricatelor care au avantajele esteticului, dar per total sunt mult mai scumpe.