O baterie solara poate fi un plus important pentru sistemul dumneavoastra de energie solara. Va ajuta sa stocati excesul de energie electrica pe care o puteti folosi atunci cand panourile solare nu genereaza suficienta energie si va ofera mai multe optiuni pentru a va alimenta casa.

Daca cautati raspunsul la „Cum functioneaza bateriile solare?”, acest articol va explica ce este o baterie solara, stiinta bateriilor solare, cum functioneaza bateriile solare cu un sistem de energie solara si beneficiile generale ale utilizarii solare. Un sistem panouri solare are nevoie si de baterii bune.

Ce este o baterie solara?

Sa incepem cu un raspuns simplu la intrebarea „Ce este o baterie solara?”: O baterie solara este un dispozitiv pe care il puteti adauga la sistemul dvs. de energie solara pentru a stoca excesul de electricitate generat de panourile solare.

Apoi, puteti utiliza acea energie stocata pentru a va alimenta casa in momentele in care panourile solare nu genereaza suficienta energie electrica, inclusiv noptile, zilele innorate si in timpul intreruperilor de curent. Alege un acumulator solar de buna calitate!

Scopul unei baterii solare este sa va ajute sa utilizati mai mult din energia solara pe care o creati. Daca nu aveti acumulator de stocare, orice exces de energie electrica din energia solara merge in retea , ceea ce inseamna ca generati energie si o furnizati altor persoane fara a profita din plin de electricitatea creata de panourile dvs. Pentru mai multe informatii, consultati  Ghidul nostru pentru bateriile solare: beneficii, caracteristici si costuri

Bateriile cu litiu-ion sunt cea mai populara forma de baterii solare de pe piata in prezent. Acea sta este aceeasi tehnologie folosita pentru smartphone-uri si alte baterii high-tech.

Bateriile litiu-ion functioneaza printr-o reactie chimica care stocheaza energia chimica inainte de a o transforma in energie electrica. Reactia are loc atunci cand ionii de litiu elibereaza electroni liberi, iar acesti electroni curg de la anodul incarcat negativ la catodul incarcat pozitiv.

Aceasta miscare este incurajata si imbunatatita de electrolitul de sare de litiu, un lichid din interiorul bateriei care echilibreaza reactia furnizand ionii pozitivi necesari. Acest flux de electroni liberi creeaza curentul necesar oamenilor pentru a folosi electricitatea.

Cand extrageti electricitate din baterie, ionii de litiu curg inapoi prin electrolit catre electrodul pozitiv. In acelasi timp, electronii se deplaseaza de la electrodul negativ la electrodul pozitiv prin intermediul circuitului exterior, alimentand dispozitivul conectat.

Bateriile de stocare a energiei solare de acasa combina mai multe celule de ioni de baterie cu electronice sofisticate care regleaza performanta si siguranta intregului sistem de baterii solare. Astfel, bateriile solare functioneaza ca baterii reincarcabile care folosesc puterea soarelui ca intrare initiala care porneste intregul proces de creare a curentului electric.

Cand vine vorba de tipurile de baterii solare, exista doua optiuni comune: litiu-ion si plumb-acid. Companiile de panouri solare prefera bateriile litiu-ion deoarece pot stoca mai multa energie, pot pastra acea energie mai mult decat alte baterii si au o adancime de descarcare mai mare.

Cunoscuta si sub numele de DoD, adancimea de descarcare este procentul la care o baterie poate fi utilizata, raportat la capacitatea sa totala. De exemplu, daca o baterie are un DoD de 95%, poate folosi in siguranta pana la 95% din capacitatea bateriei inainte de a fi reincarcata.