“Cartea cu o pisica neagra desenata pe coperta e pregatita pe noptiera, iar afara cad fulgi mari de zapada, in camera mare doar luminile semineului se mai imbrancesc, dar si danseaza haotic, creand tot felul de jocuri ciudate si umbre. Ceasca de ceai e goala, de ceva vreme si ultima inghititura de ceai de tei cu miere fusese sorbita cu multa patima. Ajuta la somn. Pasi inceti se aud, iar usa se deschise. Niste ochi mari si somnorosi privesc in stanga si in dreapta, era prima oara cand, din cauza oboselii adormise pe canapeaua din sufragerie. Era zgribulita, iar pijamaua cu girafe, putin cam mare, nu prea ii tinea de cald. Cauta cu privirea un loc in care sa se adune, un loc care sa ii tina de cald, iar dintr-o data zambi, patul mare o asepta, iar asternul vroia sa o primeasca in ale lui brate calde.

Se aseza, se infasura insa in plapuma si incepu sa citeasca cartea pe care o pregatise. La un momentat ceva o opri, un joc ciudat de umbre se pregateau sa se ia la intrecere pe perete. Fascinata si, in acelasi timp si, curioasa se ridica putin din pat ca sa vada de unde si pana unde peretele a devenit un loc de distractie pentru niste umbre nebune. Privi inspre semineu si i se parea mai frumos ca niciodata, din el izvoreau tot felul de umbre si se auzeau trosnituri ale lemnelor. Il avea de mult timp in camera, dar ii ignorase frumusetea si farmecul pana atunci, iar acum i se parea ceva iesit in comun.

Privi minute in sir acel joc de flacari si culori, care devenea din ce in ce mai mic, iar trosniturile erau din ce in ce mai timide. In gandul ei isi repeta ca iarna sa fie una cat mai lunga, iar noptile mai darnice cu ore, ca sa poata sa asiste in fiecare seara la acelasi spectacol gratuit al actorilor muti numiti bucati de lemne…”

Se trezi in mijlocul magazinului, cand vanzatoarea o privea zambind si o intreba daca doreste sa achizitioneze un semineu pe lemn sau unul pe gaz. Raspunse afirmativ la prima varianta, iar mai apoi pleca sa plateasca achizitia, caci la iarna avea sa viseze cu ochii deschisi la cele mai frumoase spectacole culorate pe care le va oferi semineul pe lemn.