Indiferent cat de performant ar fi modelul de motoferastrau pe care il folosesti si indiferent cata experienta ai avea in acest domeniu, este normal ca lantul de drujba sa se toceasca in timp, din cauza activitatii la care este supus. Daca vei continua sa lucrezi astfel, fara sa il ascuti, randamentul tau va scadea considerabil, consumul de combustibil va creste, iar motoutilajul se va uza.
Din fericire, aceste situatii pot fi usor evitate, daca stii cum sa ascuti corect lantul de drujba. Iata, in continuare, care sunt sfaturile oferite de brandul suedez Husqvarna, ale carui produse le gasesti atat in magazinele oficiale, cat si in e-shop-uri precum Roco Piese:
1. Foloseste uneltele corespunzatoare. Pentru activitatea de ascutire a lantului de drujba, ai nevoie de urmatoarele unelte: o pila rotunda, o pila plata, un sablon pentru ascutire si o menghina portabila. Pila rotunda si sabloanele sunt diferite pentru fiecare tip de lant, prin urmare trebuie ales modelul potrivit inainte de a incepe procesul propriu-zis.
2. Ai grija la unghiurile de ascutire. Dintii taietori ai lantului de drujba trebuie ascutiti conform unghiului de ascutire superior, lateral si inferior, dar si conform inaltimii limitatorului. Aceste unghiuri variaza in functie de tipul de lant folosit. Asa cum spuneam si la punctul 1, o metoda infailibila de a te asigura ca obtii rezultatele scontate este aceea de a folosi sablonul pentru ascutire. Daca respecti instructiunile, dintii taietori vor fi intotdeauna ascutiti la unghiurile corecte.
3. Ascute regulat lantul de drujba. Chiar daca protejezi motoferastraul si nu il expui unor materiale care ii pot dauna, spre exemplu pietre de diferite dimensiuni, lantul acestuia se va toci in timp. Sfatul nostru este sa il ascuti la fiecare plin de combustibil si sa nu astepti momentul in care motoutilajul devine practic de nefolosit. De asemenea, in cazul in care acesta intra in contact cu orice piatra, activitatea trebuie oprita in momentul respectiv, iar lantul – ascutit pe loc.
4. Urmeaza pasii corecti pentru ascutire. Ascutirea unui astfel de lant presupune urmarea acestor patru pasi:
– asaza sablonul pe lant (sagetile vor indica directia de rotatie a lantului);
– foloseste pila rotunda (aceasta trebuie asezata la un unghi de 90 de grade pe rolele sablonului, pilirea urmand sa aiba loc dinspre utilizator catre exterior, cu miscari fine);
– continua cu ceilalti dinti, din 2 in 2 (este important ca toti dintii taietori sa aiba aceeasi lungime);
– ataseaza sina de ghidare pe partea cealalta (operatiunea trebuie continuata “in oglinda”).
5. Nu ezita sa inlocuiesti lantul. Chiar daca ai invatat sau stiai deja sa ascuti un lant de drujba, acest lucru nu inseamna ca poti continua actiunea la nesfarsit. Indiferent de prestigiul si priceperea producatorului, la un moment dat acesta va deveni inutilizabil. Trebuie sa identifici momentul, iar un indiciu important in acest sens este faptul ca dintele taietor ajunge sa aiba fisuri sau o lungime de sub 4 milimetri.
In aceste conditii, poti intra pe site-ul Roco Piese, unde gasesti zeci de modele de lanturi de drujba, 100% compatibile cu brand-uri precum Alpina, Dolmar, Husqvarna, Jonsered, Makita, Oleo Mac, Partner, Ruris sau Stihl.